avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Primul termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Primul termen

Buna ziua, la primul termen reclamantul trebuie sa fie prezent ? ( mentionez ca nu am avocat). Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136598 , utilizator 19:43, 17 Februarie 2013
Interesul reclamantului fara avocat este sa fie prezent la toate termenele. Daca nu puteti, depuneti o cerere la Registratura instantei prin care solicitati amanarea procesului pentru a va angaja un avocat.
Sau va prezentati la termenul stabilit si formulati verbal aceeasi cerere.
Daca reclamantul nu este prezent si nu s-a cerut judecarea in lipsa, riscati o suspendare a dosarului, in cazul in care partea adversa nu se prezinta.
Primul termen este termen preschimbat in urma cererii de preschimbare a termenului initial, in care am specificat ca doresc citarea partilor, stiu ca dosarul este la completul de judecata. Nu stiu decat data termenului, nu stiu locul, sala si ora.
Daca se prezinta o parte ( reclamant, parat), in temeiul art. 152 C.proc.civ. , instanta va trece la judecata. Neprezentarea reclamantului la termenul de judecata nu atrage respingerea cererii ca nesustinuta, ci, daca paratul este prezent, instanta va trece la judecata, iar daca lipseste si paratul si nici nu s-a cerut judecarea in lipsa, instanta va dispune suspendarea judecatii.
Prin exceptie, la judecarea la prima instanta a cererilor de divort, lipsa nejustificata a reclamantului la termenele de judecata are drept consecinta respingerea cererii sale ca nesustinuta (art.616 C.proc.civ.), paratul neputand cere continuarea judecatii, afara de cazul in care a formulat, in termen, cerere reconventionala, judecata acesteia din urma nefiind influentata de lipsa reclamantului din cererea de chemare in judecata.

Succes
Multumesc pentru raspuns. Este vorba despre conflict de munca. Este prima data cand trec prin asa ceva si nu stiu cum sa procedez.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)
Lipsa partilor la termenul de judecata-consecinte Monica_1983 Monica_1983 Ce se intampla daca nu se prezinta reclamantul si nici paratul la termenul de divort/sedinta?Multumesc. (vezi toată discuția)
Divort maria.tanase2009 maria.tanase2009 Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla? (vezi toată discuția)