avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cic-somaj internare. Urgent va rog!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cic-somaj internare. Urgent va rog!!

va rog frumos daca imi puteti da un raspuns de specialitate cat mai urgent....
situatia este in felul urmator: maine (19 febr) este ultima zi de CIC, din data de 20 febr pot reintra in somaj, mai am 2 saptamani. de ieri (duminica 17 febr) sunt internata in spital pt aceasta saptamana.
cum sa procedez???
pot face cererea de reintrare in somaj daca eu sunt internata?
va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: alissa1983 , utilizator 18:23, 19 Februarie 2013
1. Anuntati, in scris, la Agentia de Somaj ca sunteti in concediu medica si faceti si cererea de reluare a somajului.

2. Tineti cont de urmatoarele prevederi legale:

* Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).


* Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


3. Pe perioada de concediu medical se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea concediului medical.

multumesc pt promptitudine. da, stiu ca se suspenda somajul dar la mine problema este ca eu sunt deja internata si inca sunt in cic de miercuri 20 ar trebui sa fac cererea de a reintra in somaj si nu stiam daca pot face cererea eu fiind internata. am vorbit cu inspectorul iar el a spus ca nu se poate sa reintru in somaj daca sunt internata ca asta inseamna ca nu am concediu initial !! si ca tine de cei de la servicii sociale de unde imi primesc indemnizatia de cresterea copilului....
deci eu merg maine (ultima zi de cic) sau miercuri sa fac cererea??? trebuie sa mentionez in cerere ca sunt internata sau cum??? ca, concediul medical il voi primi de vineri sau sambata...
multumesc.

inca 2 intrebari: concediul primit din spital trebuie stampilat de dr de fam? daca eu sunt internata pana vineri banuiescca atunci primesc si concediul pt internare si cel in continuare atunci cum ramane cu cele 24 de ore timp in care trebuie predat?
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
alissa1983, utilizator
1. - Problema este ca fiind in CCC nu puteti sa beneficiati de concediu medical in aceasta perioada.
- Incercati sa luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care va plateste indemnizatia pentru CCC.
- Cred ca puteti vorbi cu medicul sa va faca internarea cu prima zi dupa ce se termina CCC
(ultima zi de CCC este ziua in care copilul implineste 2 ani).

2. - Cererea de reluare a indemnizatiei de somaj o puteti face in termen de 30 de zile calendaristice de la data incetarii CCC.
- Dar pentru ca sunteti internata cu prima zi de reluare a somajului puteti face cererea de reluare a somajului de maine si sa si anuntati ca sunteti in spital.
- Fiind in spital certificatul medical se elibereaza la externare asa ca il prezentati atunci.
- Cand anuntati Agentia de Somaj ca sunteti internata scrieti numai data de cand sunteti internata, spitalul si sectia unde sunteti internata.

3. Functionarul de la Agentia de Somaj nu cred ca are dreptate, certificatul dvs. medical va fi initial asa ca nu vad de ce ar avea retineri.

4. Orice certificat medical trebuie luat in evidenta de medicul de familie si semnat si stampilat in rubrica rezervata acestuia.
Va multumesc inca o data.
Internarea a fost facuta deja cu data de ieri, 17 febr.
Ma gandeam daca nu eventual sa fac cererea de reincepere de vineri, dupa externare si atunci duc si concediul medical. Dar sa nu fie problema cu cele 3 zile in care sunt neasigurata....sau sa rog dr sa imi faca externarea de maine si atunci pot intra in medical a doua zi dupa ce face copilul 2 ani....
Cred ca varianta 2 ar fi cea mai simpla, nu?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
alissa1983, utilizator
Da, cred ca puteti sa aplicati varianta a doua si nu veti mai avea probleme.

Alte discuții în legătură

Concediu medical din cic mariii34 mariii34 buna ziua . in data de 28 oct mi s-a terminat cic,ieri am dat proba de lucru si am primit certificatul medical de angajare si la radiografia pulmonara mi-a ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatia pentru ccc daca sunt in somaj? lyvya11 lyvya11 Pot beneficia de indemnizatia de crestere si ingrijire copil daca sunt in somaj? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)