avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea- profesie juridica sau nu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea- profesie juridica sau nu

Buna ziua,

As dori sa va intreb daca activitatea de mediere este considerata vechime intr-o profesie juridica sau nu? Respectiv, daca 3 ani sau 5 ani (nu mai stiu exact perioada )de activitate de mediere s-ar putea intra in profesia de avocat doar prin promovarea examenului de definitivat si fara stagiatura.


Stiu ca legea prevede ca dupa o anumita vechime in munca juridica nu mai e nevoie de examen de barou si stagiatura, doar definitivat. multumesc!

Nu, activitatea in profesia de mediator, nu este activitate in profesie juridica.
Activitatea de mediere nu este o activitate juridica. Profesiile juridice sunt: Judecator, procuror, grefier, avocat, consilier juridic, executor judecatoresc, notar.
Profesia de mediator nu necesita studii juridice.

I
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
in prezent perioada in care o persoana (licentiata in drept) desfasoara activitatea de mediator nu constituie vechime in specialitate juridica.
se considera ca au desfasurat activitati juridice: fostii judecători si procurori care si-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) din L303/2004, avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii ConstituÑionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române si Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum si magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
ContSters274841, utilizator
Buna ziua!

Din cate stiu,nu.
Ceea ce este dragut este ca in codul CAEN nu exista incadrare pentru mediere, asa incat in toate declaratiile de la ANAF mi s-a indicat sa trec codul 6910 - Activitati juridice. Insa medierea NU ESTE o activitate juridica.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Modificarile la COR, cuprinse intr-un ordin comun al Ministerului Muncii si Institutului National de Statistica nr. 177/81/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 128, din 22 februarie 2012, nu includ, din pacate, nicio referire la activitatea de mediere.

Alte discuții în legătură

Ce specializari juridice se pot exercita dupa facultate marciuc marciuc dupa absolvire ce poti deveni ca apoi sa dai la inm dupa 5 ani?pt examen de notari trebuie sa dai dupa 5 ani ?inafara de avocat ce mai poti fi?stagiatura se ... (vezi toată discuția)
Grefieri cu studii superioare magicianul magicianul in legea 567/2004 , la art.70 se mentioneaza ca vechimea in meseria de grefier cu studii superioare se considera vechime in specialitate juridica. pe de alta ... (vezi toată discuția)