avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren in rate

Buna ziua,

E vorba de un precontract de vanzare cumparare catorva parcele de teren alaturate. Se plateste un avans, apoi in mod regulat cate o rata timp de cateva luni iar la final diferenta ramasa si se incheie actul propriu zis de vanzare cumparare.
Care e problema?
1. Firma care vrea sa cumpere este nou infiintata, in ianuarie, nu are niciun fel de activitate, evident - e posibil sa fi fost infiintata tocmai pentru a face aceasta tranzactie? Altfel ea face parte dintr-un trust mare, cu care s-a negociat la inceput, iar acesta a venit cu propunerea ca vanzarea sa se faca catre aceasta noua firma a lui.
2. Cumparatorul pretinde ca pana la plata integrala a ratelor sa fie mandatat sa faca operatiuni de unificare, dezmembrare, planuri cadastrale, certificate de urbanism, PUZ, in numele vanzatorilor - Ce probleme ar putea rfidica acest lucru?
3. In caz ca la final nu s-au platit toate ratele, cumparatorul pierde toata suma platita pana atunci. In caz ca nu se face contractul din vina vanzatorului (razgandire) atunci acesta e obligat sa dea inapoi cumparatorului dublul sumei platite de acesta.
In plus, daca la final nu se incheie actul, cumparatorul poate actiona in instanta si sa obtina o decizie care tine loc de act de vanzare cumparare in conditiile in care achita suma integral.
Ce capcane pot exista in cazul unui asemenea precontract?

As dori raspunsuri de la persoane care au cunostinte solide in domeniu.
Multumesc
Bună ziua,

1) Nu vă putem răspunde la această întrebare;

2) Cumpărătorul poate fi mandatat pentru efectuarea măsurătorilor cadastrale, a PUZ-ului şi a altor documente, dar nu pentru dezmembrare şi alipire, pentru că în acest caz, apar mai multe dezavantaje:
a) bunul care face obiectul antecontractului nu mai există în forma descrisă acolo;
b) presupunând că nu se va mai încheia contractul de vânzare(-cumpărare), rămâneţi cu bunul dezmembrat, sau alipit la alt bun.
c) Prin alipirea unor bunuri aparţinând unor proprietari diferiţi, aceştia devin coproprietari, deci, atenţie.
În ultimă instanţă, puteţi să mandataţi promitentul-cumpărător pentru dezmembrare, dar dacă nu se va mai face contractul, în loc de un teren veţi avea mai multe.
Manifestaţi atenţie la faptul că mandatarul acţionează în numele şi pe seama dumneavoastră, deci, din punct de vedere juridic, trebuie să fie despăgubit pentru toate cheltuielile efectuate în numele şi pe seama dumneavoastră.

3) Aceasta este o clauză de penalitate standard, care îşi găseşte reglementarea şi în noul cod civil. Nu prezintă nicio capcană, ideea este să vă ţină "legaţi" unul de altul şi, în situaţia în care fiecare se răzgândeşte, să piardă aceeaşi sumă, adică:
a) promitentul-cumpărător va pierde avansul dat, dacă nu se mai poate încheia contractul din vina lui (de exemplu, se răzgândeşte). Dacă va cumpăra prin credit bancar, iar banca nu mai acordă creditul, de asemenea se va considera că este vina promitentului-cumpărător, în lipsa unei clauze în care să se stipuleze contrariul;
b) promitentul-vânzător (adică dumneavoastră) va restitui mai întâi avansul primit (care oricum nu erau banii dumneavoastră şi nu vi se cuvin dacă nu se va mai încheia contractul din vina dumneavoastră), şi apoi îi va mai plăti promitentului-cumpărător, cu titlu de penalităţi pentru neîncheierea contractului, aceeaşi sumă.

De asemenea, potrivit codului civil, fiecare parte are dreptul de a se adresa instanţei pentru de judecată pentru a pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare. Condiţiile sunt:
a) acest lucru să fie posibil (bunul să nu fi vândut între timp unui alt cumpărător de bună-credinţă);
b) una dintre părţi să nu mai dorească încheierea contractului;
c) partea care se adresează instanţei să nu fie cea care nu şi-a îndeplinit obligaţia (adică promitentul-cumpărător să fi achitat banii, sau promitentul-vânzător să nu se fi răzgândit).

De obicei, promitentul-cumpărător recurge la această soluţie.
Multumesc mult!

Asta mi se parea si mie ca ar putea fi o capcana:
2. cumparatorul face reunificare si dezmembrarea terenului in alte parcele (asa cum isi va dori sa le foloseasca) prin urmare la momentul incheierii actului acele terenuri nu se vor mai regasi, vor fi altele, cu alt CF.
Asta ar putea fi folosita ca pretext ca vanzatorul nu-si respecta contractul, prin urmare s-ar putea lega de punctul 3:
PRETINDE RESTITUIREA SUMEI PLUS INCA O DATA SUMA. Apoi in instanta cere validarea vanzarii cumpararii, deci va plati pretul terenului, il va obtine, dar se va alege si cu suma data ca penalitate!!!
(sau orice alt pretext ar putea construi pentru a-l scoate vinovat pe vanzator ca nu-si respecta precontractul, mai ales ca va avea acte si procuri pe mana in momentul cand se ocupa de cadastrare, dezmembrare etc)
multumesc.
Doresc sa platesc o consultatie cu un jurist specializat pe asemenea cazuri, stiti pe cineva?
Sunt mulţi colegi aici pe forum pe care vi i-aş putea recomanda, însă probabil că vă va fi mai comod să mergeţi la un avocat din localitatea dumneavoastră, întrucât comunicarea la distanţă este limitată şi uneori greoaie.

Nu cred că acel lucru ar putea fi folosit ca un pretext, în situaţia în care promitentul-cumpărător este chiar mandatarul. La urma urmei, dumneavoastră puteţi vinde în continuare acel imobil fizic, indiferent ce formă juridică îmbracă, dar cu condiţia ca, dacă se face alipire cu terenul altui proprietar, să se întocmească un act adiţional sau o nouă promisiune, adică ideea este să promită şi celălalt proprietar.

Dar mandatul dat în acel fel prezintă nişte dezavantaje pentru dumneavoastră, în situaţia în care nu s-ar mai încheia contractul de vânzare-cumpărare şi forma iniţială a bunurilor ar fi alterată.
Prin alipire nu apar alti proprietari decat cei care oricum sunt implicati acum in vanzare cumparare (e un teren in indiviziune, toti proprietarii sunt de acord sa vanda)

Teama cea mare este la acea clauza de restituire a dublului sumei catre cumparator, caz in care ramai si cu terenul dat si cu o pierdere in bani cat valoarea terenului. Fiind vorba de sume foarte mari, imi intelegeti temerile.
Poate se poate pune o garantie mai mica, de ambele parti.
Si mai degraba eliminarea oricaror operatiuni pe teren pana la vanzarea efectiva.
multumesc

Alte discuții în legătură

Precontract mihaela.tasulea mihaela.tasulea Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare faneduru74 faneduru74 In urma cu 8 luni am incheiat un precontract de vanzare cumparare prin care urma sa cumpar o suprafata de teren de 2000 m.p. si am platit un avans. In ... (vezi toată discuția)
Precontract casa olteanugeo olteanugeo daca am dat avans la o casa si constructorul a depasit termenul cu peste 2 luni de zile, sunt indreptatit sa imi cer banii inapoi? chiar daca in precontract se ... (vezi toată discuția)