avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... V-as ruga sa ma ajutati...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

V-as ruga sa ma ajutati...

Demisionez de la locul de munca actual. Momentan lucrez la o firma care are acelasi patron cu firma la care am lucrat din 05.04-10.04. Domeniile erau diferite,prima se ocupa de vanzari,iar a doua de consultanta de afaceri,intermedieri bancare,etc. Buuun... Nu am beneficiat de concediu la prima firma,si,desi am cerut in anul curent plata zilelor aferente,nu mi s-a dat satisfactie. Din cate stiu,concediile se platesc la plecarea din firma,si eu am plecat la 01.11.05,de atunci tot imi cer banii...degeaba. PROBLEMA mea cea mai mare ar fi urmatoarea: am semnat la primul loc de munca(cel cu vanzari) un "fel" de clauza/contract de neconcurenta necompletat,aproape in alb. Adica:nu se specifica CONCRET(cum cere codul muncii)ce anume n-as avea voie sa fac la concurenta in cele 6 luni dupa plecare,nu era trecut nici o suma la "daune",si,cel mai grav,nu mi s-a platit niciodata vreun spor pt. aceasta clauza,nici vorba de cei min. 25% din salar. Nu am luat niciodata vreun leu peste acest salar. Acum am sansa sa ma angajez la o firma concurenta cu primii mei angajatori,dar inca nu au trecut cele 6 luni. Intrebarea mea este:nerespectarea codului muncii din mai multe puncte de vedere in intocmirea clauzei de neconcurenta aduce nulitatea acestuia? Precizez ca am in posesie o copie "conforma cu originalul" (semnat de contabila sefa) a contractului meu de munca,si nu apare nici un spor pe langa salarul brut din contract,deci nu e vorba sa ma fi "pacalit" cu "pai 25% din salarul tau era de fapt sporul respectiv". PE SCURT:Am norocul sa fie nul acest contract de neconcurenta? Va rog MULT sa-mi raspundeti...multumesc!!! -Christian
Dupa parerea mea,clauza ce ai semnat-o tu este perfect nula. Nu ai primit nici indemnizatia de min. 25%,nu ti se precizeaza ce anume ti se interzice sa faci,si,culmea,nici nu ti se precizeaza ce si cat ar trebui sa platesi in caz de nerespectare. Eu zic sa stai linistit.
E grele cu clauza de neconcurenta.
Clauza de neconcurenta este o obligatie de fidelitate a salariatului fata de angajator confart. 39 alin 2. Chiar daca nu exista o asemenea clauza, salariatul are obligatia de a nu afecta interesele angajatorului.
Sunt cateva conditii ca aceasta sa fie indeplinita.
Isi produce efectele numai daca in cuprinsul cim-ului sau a actului aditional se prevad expres activitatile ce ii sunt interzise salariatului.
Asa este aceasta are un caracter oneros.
In literatura se mai sustine :"clauza de neconcurenta nu are rolul de a institui o noua obligatie in sarcina salariatului ci de accentua si a configura precis o obligatie preexistenta"
Eu personal cred ca nu vei primi nici o indemnizatie.
Poti sa te angajezi linistit la alta firma concurenta, deoarece ceea ce ai semnat tu referitor la asa zisa clauza de neconcurenta este lovita de nulitate absoluta pt ca : in primul rand nu ti s-a acordat indemnizatia de 25 la suta din salariu(asta trebuia sa fie distinct fata de salariu brut de incadrare; iar in al doilea rand trebuia sa ti se precizeze expres ce obligatii ai in legatura cu aceasta clauza. Mada
SINDICATUL OMENIA cu sediul in str.Blanari nr.23 se ocupa cu:
-CARTI DE MUNCA
-LOCURI DE MUNCA
-AJUTOR SOCIAL
-AJUTOR SOMAJ
-NERESPECTAREA DREPTURILOR PERSOANELOR FIZICE DE CATRE ANGAJATORI(cu trimiterea acestora in instanta)
SINDICATUL OMENIA ESTE O SOCIETATE NONPROFIT
TEL.0721781016 CATALI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este aceasta o clauza de neconcurenta sau nu? Buna ziua, In contractul de munca propus de angajator figureaza la rubrica "alte clauze" urmatorul paragraf. "Angajatul se obligă să nu desfasoare ... (vezi toată discuția)
Contract de munca + copntract de servicii fredy86ro fredy86ro In prima jumatate a anului trecut am semnat un contract de servicii (in calitate de administrator la microintreprinderea personala) cu una din firmele grupului ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta claudius24 claudius24 buna ziua, incepand din martie 2011, pana in februarie anul curent am lucrat pentru un angajator, penrtu care am semnat o clauza de neconcurenta, care ... (vezi toată discuția)