avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza neconcurenta

buna ziua,


incepand din martie 2011, pana in februarie anul curent am lucrat pentru un angajator, penrtu care am semnat o clauza de neconcurenta, care prevede:

"4.1. Pe perioada valabilitatii contractului individual de munca, Angajatul se obliga sa se abtina de la orice fapte de concurenta neloiala, conform Legii 11/1991, privind combaterea concurentei neloiale, cu modificarile ulterioare, si legislatiei in vigoare.

4.2. Atat pe perioada valabilitatii prezentului contract individual de munca, cat si dupa incetarea acestuia (indiferent de cauza si/sau modaliatatea de incetare), pe o perioada de 2 (doi) ani, Angajatul are o obligatie de neconcurenta fata de ......... constand in interdictia impusa Angajatului de a presta, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la Angajator, si in interdictia de a presta o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu Angajatorul.
De la aceasta interdictie se poate deroga numai cu acordul expres al ..........

4.3. Dupa incetarea raporturilor de munca, (indiferent de cauza si/sau modalitatea de incetare) Angajatul se obliga sa nu presteze activitati similare sau de natura celor din prezentul contract de munca in folosul Clientilor/Furnizorilor sau Clientilor/Furnizorilor Potentiali ai Angajatorului, pe o perioada de 2 (ani) de la incetarea acestui contract individual de munca.

4.4. Prezenta clauza de neconcurenta da dreptul salariatului la o indemnizatie lunara de 25 % din salariu, iar Angajatorul se obliga sa plateasca acestuia aceasta indemnizatie, conform Contractului individual de munca nr. ......"

Din februarie pana acum am lucrat la o alta firma care nu era concurenta fostului angajator.Acum am o oferta pentru a lucra o firma direct concurenta cu angajatorul cu care am semnat clauza de neconcurenta.

Dat fiind ca catre mine nu s-a platit lunar cei 25%, ar mai trebui sa imi griji pentru aceasta clauza? Incepand de cand ar fi trebuit sa se plateasca carte mine acest procent?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 12 Noiembrie 2014
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

Indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte lunar din momentul Încetării contractului individual de muncă, iar nu din momentul în care s-a convenit asupra ei. Este o concluzie care decurge din analiza părţii finale a art. 21 alin. 1 din Codul muncii, îi care se precizează că indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte "... pe toată perioada de neconcurenţă" (adică după încetarea contractului individual de muncă).
Asadar, dat fiind ca nu s-a platit acea indemnizatie si nici ca nu este precizata aria geografica nu ar trebui sa imi fac griji cu privire la aceasta clauza, nu?
Ar trebui sa solicitati anularea clauzei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala adinkaa adinkaa in prezent sunt angajat al unei banci ca si evaluator. in contractul de munca nu este specificat clar ca in afara orelor de program nu pot realiza evaluari ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters369809 ContSters369809 a am un salon de infrumusetare.angajatele nu fac performanta,concurenta neloiala (dupa program cheama clientii salonului acasa)cum le schimb ? ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)