avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident pe trecerea de pietoni

Acum o saptamana si jumatate circulam pe un bulevard din localitatea de unde locuiesc si am oprit inaintea unei treceri de pietoni si intersectie cu sens giratoriu.Am acordat prioritate de trecere autovehiculelor care erau in sens si pietonilor care traversau trecerea,si dupa cand am vrut sa plec am accelerat usor si inca nu imi pot da seama cum l-am atins pe un individ de 61 de ani,tinand cont ca eram stationat si acordam prioritate.In fine,am parcat repede alaturi si m-am dus la victima care se deplassase pana la o banca de alaturi ca sa se aseze pe aceasta.I-am zis ca imi pare rau pt ce s-a intamplat (eram foarte speriat) ,in timp ce acesta acuza durere la genunchiul stang.Mentionez ca abia l-am atins si ca s-a deplasat singur pana acea banca.I-am sugerat sa mergem la spital sa vedem daca are ceva,am ajuns la spital,a venit si politia,l-a consultat un doctor care i-a facut o radiografie si rezultatul a spus ca nu are nimic grav,decat socul loviturii(eu atingandu-l el s-a lovit cu genunchiul de ciment,dar era ca nou,nu sangera sau ceva de genul).Am fost supusi alcool-testului,rezultatul fiind negativ in ambele parti.Victima a semnat ca nu vrea sa fie internat si am plecat.Am fost la politie si am dat declaratie exact cum s-a intamplat,apoi am facut inspectia tehnica a masinii si a iesit foarte bine.Apoi am stat de vorba cu victima,sa ved ce si cum stabilim.Am fost la un medic legist,si i-a dat 7 zile de ingrijiri.Toate bune,pana caand aflu acum cateva zile ca el vrea sa mearga in bucuresti,ca inca mai acuza dureri si vrea sa isi faca un control amanuntit.Am vorbit cu el la telefon,afland astfel ca si-a facut control RMN si rezulatul acestuia nu ar fi prea bun.Astazi i-au venit rezultatele si cand m-am intalnit cu el avea piciorul in ghips.Mi-a aratat documentele de la RMN care spuneau ca ar avea leziuni de ligamente si menisc,si apoi spunandu-mi ca toata suma pe care a cheltuit-o in spital a fost de 1200 de lei si ca doreste banii urgent.Eu acum nu stiu ce sa fac,tinand cont ca pe langa acesti bani o sa mai vrea si bani pt daune morale plus alte controluri pe la spital si ce pretentii mai vrea.....Intrebarile mele sunt:Ce as putea face mai departe?
Asigurarea RCA ar putea acoperi daunele de la spital? tinand cont ca are bonuri fiscale de la RMN ce a mai facut pe acolo
Cum as putea sa trec pe acest incident mai repede?
Orice sfat ar fi bine venit.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
catalin23glomnicu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 15:45, 29 Septembrie 2013
Pot aparea complicatii, in sensul concluziilor PV de cercetare al politiei si sesizarea parchetului de catre politie sau de catre cel accidentat. Sunt elemente care pot fi avute in vedere: 7 zile de ingrijiri, controlulul RMN si ulterior punerea in ghips. Este de stabilit, printr-un act medical (eventual emis de catre IML) daca leziunile la ligamente si menisc se datoreaza sau nu evenimentului de care amintiti.
Pentru acoperirea cheltuielilor prin polita RCA (!?) ar trebui sa luati legatura cu asiguratorul, daca nu ati facut-o deja pana in prezent.
Puteti sa incheiati un document notarial, semnat de catre dvs. si de catre accidentat, in care sa mentionati ca dvs. suportati cheltuielile facute pana in prezent de catre accidentat, conform documentelor (le mentionati si le anexati in copie), eventual sa nominalizati pretentiile banesti pe care le mai are accidentatul si cu care dvs. sunteti de acord. Acest document este util daca se va ajunge la parchet.
Vorbim de raspundere penala doar daca se depasesc 10 zile de ingrijiri medicale,ceea ce presupun ca ar putea sa se intample,asiguratorul greu va scoate bani in aceasta etapa,daca nu va intelegeti cu victima riscati condamnare,cazier si anularea permisului,despagubirile in aceasta situatie vor fi achitate de asigurator.Nu dati nici o suma de bani pana nu se realizeaza impacarea partilor,indicat ar fi sa angajati un avocat.
Buna seara,va multumesc pentru raspunsuri care m-au lamurit la acea perioada,insa tin sa precizez ca situatia mea a devenit foarte complicata.Acum vreo 2 luni (prin iulie) am ajuns la un acord de impacare cu victima.In fata notarului i-am oferit suma de 3000 de lei,bani pentru operatie cu conditia sa nu mai aiba vreo pretentie de natura civila,penala sau administrativa de la mine.Tin sa mentionez ca depusese plangere impotriva mea.I-am dat si asigurarea pe langa suma de 3000 de lei,care urma sa-l despagubeasca material si moral.In actul notarial intelegerea este ca sa isi retraga plangerea chiar si daca procesul se apropie spre sfarsit,iar societatea de asigurari inca nu l-a despagubit.Din iulie si pana astazi,cand a fost prima infatisare in istanta nu am mai tinut legatura cu victima.Astazi ne-am intalnit,l-am intrebat daca si-a luat banii de asigurari pt. cele 50-55 de zile de ingrijiri medicale,si mi-a aratat un document de la asigurari care ii oferise suma de 20000 de lei(o suma foarte mare dupa opinia mea),acesta refuzand-o deoarece trebuie sa isi mai zile de ingrijiri medicale,pentru a stoarce o suma mai mare de la asigurator.Astazi am ajuns in fata instantei;eu nu am avut aparator deoarece m-am gandit ca impreuna cu actul de la notar o sa rezolvam toate treaba si isi va retrage plangerea.El,insa a venit cu o foaie in care solicita sa primeasca de la judecatorie o trimitere la medicul legist sa isi mai poata lua inca vreo 70 de zile medicale,deoarece nu putea sa isi mai ia zi zile de ingrijiri medicale fara acasta trimitere.Doamna judecator a refuzat sa ii acorde acest act de trimitere.Problema este ca i-am prezentat doamnei judecator actul notarial si i-am explicat situatia,ca dorim sa ne impacam dintr-o data victima nu a mai vrut sa isi retraga plangerea deoarece nu a primit actul de trimitere la medicul legist.Tin sa precizez ca doamna judecator m-a intrebat decat de ce nu mi-am angajat avocat,eu spunandu-i ca vrem sa ne impacam,iar apoi nu a mai discutat nimic cu mine,a discutat decat cu vicctima,la final spunandu-mi ca am nevoie de un avocat pentru intalnirea urmatoare de pe 16.10.2013.Astazi mi-am angajt un avocat.
As vrea va rog sa va adresez cateva intrebari:
-Daca isi mai ia zile de ingrijiri medicale si apoi vrea sa isi retraga plangerea,eu scap de raspunderea penala?(deoarece am intrebat mai multi avocati depsre asta si au pareri impartite:unul zicea ca as scapa,altul ca nu as scapa,si avocatul pe care l-am angajat astazi mi-a zis ca daca ii da peste 90 de zile in total nu mai pot scapa de urmarirea penala).
-M-am gandit sa cer expertiza medicala pentru ca mi se pare aberant ce poate sa faca acest om si multi oameni cu care am discutat mi-au recomandat asta,mai ales ca probele puse de el la dosar sunt foarte dubioase din punctul meu de vedere.Daca cumva s-ar dovedi ca a avut antecedente mai vechi la genunchiul stang ce s-ar intampla?
Niste raspunsuri mi-ar prinde foarte bine.Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
catalin23glomnicu, utilizator
Nu am vazut actul notarial dar daca este intocmit corect, din punctul meu de vedere instanta ar trebui sa pronunte incetarea procesului penal avand in vedere ca a intervenit impacarea partilor.
In legatura cu raspunderea dvs penala parerea nu poate fi decat una, avocatul pe care l-ati angajat azi nu este la curent cu modificarile legislative intervenite prin anul 2010 cand prin Legea 202 numita si Legea micii reforme in justitie s-a prevăzut posibilitatea împăcării părţilor în cazul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în forma prevăzută de art. 184 alin. (2) şi (4) Cod pen. când vătămarea corporală a fost săvârşită din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităţi, şi a avut ca repercusiuni producerea unor leziuni traumatice care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei.
Nu pot sa inteleg cu ce avocati discutati sau daca chiar discutati cu avocati, avocatul ar trebui sa-l alegeti printr-o recomandare.
Mai trebuie sa cunoasteti ca in situatia in care intervine impacarea partilor societatea de asigurari nu mai despagubeste victima, decat daca conveniti in prealabil acest lucru cu ei.

ART. 184 c.p.
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Daca procesul va continua si instanta nu va tine cont de intelegerea incheiata intre parti, o expertiza medicala se impune.
Nu inteleg cum s-a ajuns in instanta penala, daca ati incheiat o intelegere de impacare, in fata unui notar public. Documentul respectiv trebuia depus la dosarul de cercetare, iar procurorul de caz sa dea NUP.

Alte discuții în legătură

Accident gykolone gykolone Lamurire!! am provocat un accident soldat cu victime din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de trafic!una din victime s-a ales cu piciorul rupt(14 zile ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)