Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Buna ziua,
va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Eu impreuna cu cei 2 frati si cu mama mea am ramas proprietarii unui aparatamnet de 3 camere in urma decesului tatalui meu in 1994: mama detinea o jumatate iar cealalta jumatate s-a impartit in 4 parti (mama si cei 3 copii)
In anul 2000 mama a cedat toata partea ei in favoarea unuia dintre frati (cel mic) - fara stirea mea si a celuilalt frate - in schimb ea ar fi trebuit sa primeasca o suma de bani (pe care nu a primit-o) si ingrijire pe tota durata vietii. Mentionez ca in momentul in care a semnat aceasta imputernicire, sau cedare de proprietate (nu stiu exact cum se numeste) ea depasise varsta de 70 ani.
In 2008 mama a decedat si abia atunci am aflat de existenta acelui act. Astfel mie imi revine doar 1/8 din apartament, la fel si celuilalt frate, pe cand cel mic ramane cu 6/8 din apartament.
Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum pot primi banii pentru acea 1/8 deoarece fratii mei nu vor sa-mi cumpere partea, nu vor nici sa vindem apartamentul si sa impartim banii conform actului de mostenire.
multumesc anticipat
Inteleg ca mama a incheiat cu fratele un contract de vanzare-cumparare cu drept de intretinere. Puteti ataca acel act, prezumat de lage (art. 845 cod civil) ca fiind o donatie deghizata. Fratele va trebui sa dovedeasca faptul ca a platit in mod real pretul contractului. Daca nu reuseste atunci dreptul lui de proprietate va fi redus astfel:
Mama avea 3/4 din apartament. ( 1/2 cota ei +1/4 de la sot) Mama poate dispune liber doar de cotitatea disponibila( 1/4 din 3/4 din imobil) restul ( 3/4 din 3/4 din imobil) urmand a se imparti in mod egal intre toti fratii.