avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate

Ion moare.
La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia.
Un copil se afla in tara, doi in strainatate.
Copii sunt de acord sa renunte la mostenire in favoarea celei de-a doua sotii.
Ce acte sunt necesare pentru dezbaterea mostenirii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mugurelu , utilizator 19:39, 7 Martie 2013
certificatul de deces, certificatele de nastere, actele de identitate si mergeti la un birou notarial
Daca fii renunta la mostenire, in concurs cu Sotia suoravietuitoare intra celelalte clase de mostenitori ai defunctului 2-4. Adica colateralii privilegiati si ascendentii privilegiati ai defunctului - fratii si parintii defunctului, ascendentii ordinari si colateralii ordinari. Numai daca nu exista rude din aceste categorii , Sotia suoravietuitoare poate culege intreaga mostenire. Asa ca daca exista asemenea rude sfatul meu este sa acceptati mostenirea urmand ca la partaj sa cedati sotiei cota parte ce va revine din mostenirea tatalui, iar in lipsa acestor rude sa dati declaratie de renuntare la succesiune.
Pt copii plecati in strainatate , acestia trebuie sa dea o procura la Consulat pentru dezbaterea succesiunii, cu acceptare a acesteia in cazul in care exista alte rude ale defunctului in afara de copii, sau o declaratie de renuntare la succesiune, Rama ad doar Sotia supravietuitoare mostenitor.
La succesiune va trebuiesc certificatul de deces, actele de stare civila ale mostenitorilor, 2 martori care l au cunoscut pe defunct, actele de proprietate , certificate fiscale pt bunurile imobile care au apartinut defunctului.
Mersi Joha.
Chiar nu m-am gandit la colaterali......
Ce nebunie......

Daca renunta si fratii, se merge mai departe si la veri etc? :-))

Daca mergem pe varianta a doua (acceptare si apoi cedarea fiecarei parti catre sotie la succesiune)... cum trebuie procedat mai exact?
1) Declaratie de acceptare la notar (1 copil) si consulat (copii din strainatate).
Apoi?

...Cam multe intrebari, cred ca mai bine trec maine pe la un notar sa intreb...
Mersi mult Joha, mi-ai deschis ochii.
Daca mergeti pe varianta a doua va trebuie declaratie si procura sa II reprezentati la succesiune pe ceilalti doi frati precum si la partaj. Apoi dupa dezbaterea succesiunii cu actele pe care vi le am precizat mai sus, si eliberarea certificatului de mostenitor, se face partaj. Dvs cedati la partaj cotele ce va revin sotiei. Atentie daca sunt bunuri imobile inainte de partaj trebuie sa faceti cadastru si intabulare, altfel nu puteti face partaj.
Ok, deci:

Acte necesare:
- declaratie la consulat (sau notar?) de imputernicire pentru participare la succesiune si partaj (necesita C.I. pt frati, certif de nastere si certif de deces)
-certif de deces
-cadastru + intabulare
-certif fiscal pt. imobil

Apoi, cu toate acestea, sotia, fiul imputernicit, 2 martori se prezinta la notar si rezolva treaba.

Parca s-a mai clarificat situatia. Am retinut corect, asta e toata procedura?

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? salutare comunitate! doresc sa inchei un contract de comodat ... Claudiu007 Claudiu007 Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedam? care sunt primii pasi ? myo myo Buna seara ! Socrul meu a decedat de curand, si detinea o casa la tara.Sotul mai are o sora ( care nu a fost crescuta de decedatul -tata).cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)