avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna seara,

Am nevoie de un sfat. Primesc de la 21 de ani pensie de urmas de la tata, tata decedand. Anul acesta in mai fac 26 de ani, deci nu o voi mai primi in curand. Relevant sau nu tata a fost cadru militar. A lucrat si in viata civila, cat a fost la pensie. Am inteles ca trebuie sa mi se puna la pensie si banutiii afetenti acelei perioade (aprox 150 de ron) nu e mult, dar sunt banutii de drept ce i s-ar fi cuvenit. De 2 ani astept decizia noua, dar nu se arata. Doamnele de la Bucuresti, nu vor sa dea nici o informatie.

Avand in vedere ca temrin anul acesta pensia, mama doreste sa o primeasca, ea avand in prezent o pensie mult mai mica decat cea pe care o primesc eu de la tata. Are 60 de ani, pensionara de vreo 3 4 ani, de drept. Cum pot face? trebuie sa trimit din timp? acte, cerere de modificare a pensiei? Va dura si la mama 2- 3 luni pana i se calculeaza? desi...in mod normal va primi aceeasi pensie ca si mine (tot 50%) . Eu voi primi si luna mai pensia? (pe 8 mai fac 26 de ani) . Cand trebuie sa faca mama cererea? Inainte sa implinesc cei 26 de ani...dupa?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: roox_me , utilizator 23:18, 11 Martie 2013
Pensia de urmas se primeste pana la implinirea varstei de 26 ani (daca va continuati studiile). Pt. luna mai primiti doar pana la data cand faceti 26 ani.
Pt mama dvs. pensia de urmas se va plati incepand cu data depunerii dosarului.
Asta inseamna ca trebuia sa depuna cererea inainte ca eu implinesc 26 de ani. corect?
1. Cine v-a spus ca mama dvs. poate beneficia de pensie de urmas numai dupa ce inceteaza pensia de urmas a dvs.?

2. Mama dvs. putea beneficia de pensie de urmas oricand dupa decesul sotului.
Mama dvs. poate depune dosarul cand doreste.
Dupa ce se calculeaza si i se emite decizia,plata se va face, retroactiv, incepand cu data depunerii dosarului( se intelege ca trebuie sa renunte la pensia pe care o are).
Asa cum vi s-a raspuns mama dvs. putea beneficia oricand dupa decesul sotului, dar fiind 2 urmasi (dvs si dansa) procentul ar fi fost de 75% din pensia decedatului ( art. 89 din Lg. 263/2010) pt. amandoi.
Daca nu a dorit sa beneficieze de acest drept, probabil ca a fost mai avantajos sa ramana cu pensia dansei + pensia dvs. de urmas.
care este data nasterii mamei dvs?

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil cu handicap dennys dennys Intrebare In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate viomusicstudio viomusicstudio Am tot rascolit netul, chiar si acest forum si tot nu m-am lamurit. Deci pe scurt. Sufar de maladie Lobstein din nastere. Sunt incadrat definitiv in gradul ... (vezi toată discuția)
Tata a decedat la 57 de ani.eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas? Balaurul Balaurul Tata a decedat la 57 de ani. [b][i]Eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas?[/i][/b] (Am 33 de ani si ca venit doar idemnizatia de ... (vezi toată discuția)