avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj- soacra poate interveni in procesul de partaj ?

Buna ziua,
Va rog sa-mi acordati suport in urmatoarea speta:
Am avut o casnicie de 12 ani cu sotul meu, casnicie in urma careia a rezultat un minor de 5 ani. Din pacate s-a ajuns la divort.
Divortul a fost pronuntat deja, insa urmeaza partea cu partajul. Noi avem o casa tip duplex in care locuiam impreuna cu mama sotului. In acte, mama lui nu apare nicaieri, desi a cotizat si ea la constructia casei, vanzand niste imobile ale ei.
Ea are pretentia sa ii revina 70% din toata casa, desi nu apare in actele casei, singurii proprietari fiind eu si fostul meu sot. De asemeni nu apare nici in creditul imobiliar facut pentru teren.
Prin urmare, credeti ca are vreo sansa sa obtina ceea ce solicita?

Va multumesc anticipat.
Am inteles ce nu are, dar ce are... nu stim. depinde si de restul probelor, de prezumtii, de datele cumpararilor, constructiei, cu firma, cu carca...
multumesc pentru raspuns
pai are doar pretentii....casa si toate facturile de constructie sunt pe numele sotului (fiul ei), casa a fost ridicata in regim propriu.
autorizatia de constructie, intabularea si toate actele casei sunt doar pe numele meu si al fostului sot.
Partajul bunurilor dobandite de la data casatoriei, bunuri proprietate comuna devalmasa este transat de fostii soti.

Mama nu are calitate procesuala activa in vederea sistarii starii de indiviziune , dumneavoastra fiind coproprietari.

Instanta de judecata va avea in vedere aportul financiar al acesteia la plata pretului, insa remiterea sumei de bani , in vederea dobandirii bunului imobil poate fi calificata ca fiind facuta cu titlu de donatie, sumele de bani fiind remise pentru a sustine relatia de casatorie a dumneavoastra.


Justificand provenienta sumei de bani, instanta de judecata poate dispune atribuirea imobilului fostului sot al dumneavoastra, urmand ca acesta sa va remita dumneavoastra sulta, suma de bani stabilita cu titlu de despagubire, proportionala cotei-parti din dreptul de proprietate ce va fi stabilita ( proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca proprietarii nu au individualizata nici macar cota-parte ideala, abastracta, matematica, din dreptul de proprietate, bunurilor fiind privitate in universilitatea lor ).


Totusi, instanta de judecata , avand in vedere principiul preminentei interesului superior al minorului, actele de conservare si de administarare efectuate de dumneavoastra, care au condus la sporirea valorii de circulatie a imobilului, situatia locativa a dumneavoastra poate dispune atribuirea imobilului dumneavoastra .


In situatia in care bunul este comod partajabil in natura expertul va indica aceasta modalitate de partajare, facand propuneri de lotizare in acest sens.

In cazul in care mama dvs a efectuat imbunatatiri , aceasta are numai un drept de creanta,
in vederea recuperarii sumele de bani investite, drept care este supus termenului de prescriptie de trei ani, conform decretului 167/ 1958.


Succes.


Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc pentru raspuns
deci ca sa inteleg bine fosta soacra nu are temei legal in pretentiile ei.
mentionez ca pe perioada contructiei casei, atat eu cat si fostul meu sot aveam venituri salariale, care pot fi probate cu fise fiscale (deci in instanta se vor lua in calcul contractele ei de vanzare-cumparare pe imobilele vandute la momentul inceperii constructiei duplexului).
Mentionez ca am apelat si la ajutorul unui mediator pt a rezolva pe cale cat se poate de amiabila, avand in vedere situatia nu tocmai confortabila a partajului, insa partile (fostul sot si mama lui ) refuza colaborarea, fosta soacra chiar invocand faptul ca eu va trebui sa dovedesc in instanta cu ce mi-am construit casa. Deci in instanta se vor lua in calcul contractele ei de vanzare-cumparare pe imobilele vandute la momentul inceperii constructiei duplexului si am sanse ca nu obtin ce mi se cuvine?

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)