avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna

Am si eu cateva intrebari... care este procedura de chemare in instanta ptr un proces de recunosterea copilui de comun acord fara ca instanta sa mai ceara testul Adn din moment ce tatal este de acord sa il recunoasca shi cum se face schimbarea certificatului de nastere a copilului ... ?Multumesc anticpat
Cel mai recent răspuns: anacami2 , utilizator 11:55, 8 Aprilie 2009
Daca tatal recunoaste de buna voie ca este copilul lui, nu mai este nevoie sa mergeti in instanta, recunoasterea se poate face fie in fata delegatului starii civile fie printr-o declaratie notariala autentica, acte ce vor sta la baza schimbarii certificatului de nastere al copilului.
Multumesc frumos ptr ajutor.
Buna ziua din nou ....revin cu aceeashi problema cu care am deschis tema .... avocatul la care am descins aceasta "actziune" de recunoashterea paternitatzi .... cu hartie notariala autentica in mana ne sfatuieshte ca se va deschide un proces in instantza ptr asta shi ni se cere un onorariu destul de piperat ..... vreau sa shtiu sigur mai este nevoie de procedura ptr instantza ...din moment ce tatal ishi recunoshte copilul?Ashtept raspuns cat mai urgent.Va multzumesc
Dupa cum v-a spus si colega mea mai sus, nu trebuie sa initiati o actiune in justitie.

Codul familiei este foarte clar:

Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data]; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Mi se spune ca trebuie sa deschida un proces care este de foarte scurta durata ...sunt foarte revoltata ....atatzia oameni imi spun ca nu este necesara deschiderea procesului ...numai el shi nu am cu cine vb ....:(( ptr recunoashterea paternitatzii dupa catziva anii ....ajutorrrr cer

Alte discuții în legătură

Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui abramburicaica abramburicaica Va rog sa-mi explicati: recunoasterea poate fii facuta de concubin la starea civila sau la notar oricand,la orice varsta a copilului ? Incuviintarea purtarii ... (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui Justitiarul71 Justitiarul71 Conform Noului Cod Civil poate un tata sa isi recunoasca si totodata sa incuviinteze purtarea numelui sau de catre copilul care are varsta de 12 ani, in fata ... (vezi toată discuția)