avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare fara documentatie cadastrala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare fara documentatie cadastrala

Am in fata un contract de vanzare cumparare cu incheiere de autentificare datat decembrie 2010. Pina aici nimic anormal.

Cu acest act cumparatorii au venit zilele trecute sa le intocmesc documentatie cadastrala intrucat dobandirea terenurilor s-a facut fara documentatie cadastrala, fapt mentionat dealtfel si in continutul actului autentic.

Dupa masuratori si intocmirea documentatie urmeaza intabularea.
Ei, aici au inceput problemele. Parerile celor de la cartea funciara sunt impartite si lucrarea inca nedepusa....
Dilemele mele ar fi :
- pe cine se face intabularea ? (vechii proprietari sau actualii , cei care au cumparat prin acest act autentic? )
- in afara actului notarial mai trebuie depuse si alte acte ? (fostii proprietari au detinut terenurile in baza unui certificat de mostenitor cu partaj voluntar din 2006)
- platesc taxa dubla la intabulare ?
Cel mai recent răspuns: simona_vlad , utilizator 18:21, 15 Martie 2013
Buna ziua, parerea mea este sa faceti masuratorile si sa se descurce mai departe notarul public care a autentificat vanzarea, sa le trimita la CF sa faca intabularea.
Taxa de intabulare se plateste o singura data pe numele actualului proprietar.
Notarul care a autentificat actul mai este în funcţie? Mai practică această nobilă profesie care, nobilă fiind, ar trebui practicată doar de persoane la fel de nobile sub aspectul competenţei?

Dacă da, e grav.

Notarul care a autentificat actul nu trebuia sa perfecteze acest contract fara a avea cartea funciara imobilul......cumparatorii ar trebuie de urgenta sa isi intabuleze dreptul de proprietate sa nu aibe surprize......sa mearga la notarul public care a autentificat actul si sa ceara ca prin intermediul lui sa se si intabuleze dreptul de proprietate pe numele cumparatorilor.
parerea mea este sa depuneti lucrarea( adica sa va indepliniti mandatul) avand in spate inclusiv actele care au stat la baza partajului voluntar-si ma refer la actele de proprietate care gandesc ca au fost transcrise ( sper sa nu fie un partaj voluntar de folosinta)..
cartea funciara ..ca sa fie bine pentru toata lumea ar trebui sa respinga cererea de intabulare, urmand ca petentul sa faca in continuare demersurile legale....si sa afle cum sta:)
zic
@themis :bow:
Cand am vazut primul astfel de act intocmit de un notar mi-am zis exact ca themis "Asta mai lucreaza in bransa?" (notarul de care vorbesc eu nu mai lucreaza pentru ca a facut un CM "cu gaura" uitand pe dinafara un descendent si a fost condamnat pentru neglijenta in serviciu).
Unu. Intabularea trebuie sa se faca direct pe noii proprietari pentru ca altfel ar trebui platita de doua ori.
Doi. Ar trebui depuse si certificatul de mostenitor vechi si actul de partaj voluntar pentru ca situatia sa fie cat mai clar aratata.
@milikka - =D> Vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda ... insa cei de la BCPI pot sa nu respinga lucrarea pentru ca nu e nimic foarte grav din unghiul lor de vedere. In sfarsit, daca o resping urmeaza plangerea, reexaminarea etc. adica "se rezolva"
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)
Masurare teren mostenit? nicoradu nicoradu Buna! Parintii mei au mostenit impreuna cu un unchi o casa parinteasca cu terenul aferent. Intre timp unchiul nostru a decedat iar copiii sai doresc sa vanda ... (vezi toată discuția)
Anulare tranzactie Statescu Statescu Buna ziua! Dupa decesul tatalui meu raman 3 mostenitori :mama mea, fratele meu si eu. La momentul intocmirii certificatului de mostenitor eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)