avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare tranzactie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare tranzactie

Buna ziua! Dupa decesul tatalui meu raman 3 mostenitori :mama mea, fratele meu si eu. La momentul intocmirii certificatului de mostenitor eu am renuntat la partea mea, dar dupa 5 ani am cumparat partea mamei (5/8 din mostenire). Am facut, prin judecatorie, o tranzactie cu fratele meu, in baza unei schite de mana care arata doar amplasamentele (casa,teren,etc) fara masuratori de nici un fel. Am chemat un cadastrist sa faca documentatia. Am fost apoi la notar pentru autentificare, care nu s-a facut pt. ca am observat ca pe schita nu era prins terenul de sub casa. Notarul ne-a invitat sa ne rezolvam problema si sa revenim. Intre timp fratele meu, nu stiu cum, a reusit sa faca intabularea, fara notar. Cadastristul spune ca e in regula, se poate, desi art.13 din ord.700/2014 al ANCPI spune clar ca trebuie sa treci pe la notar pentru legalizare. Desi exista o hotarare judecatoreasca cu privire la tranzactie, asa cum am spus masuratorile le-am facut mai tarziu, in 2006 si cred ca trebuiau legalizate la notar.Mi se pare ca ceva nu e curat. Pot anula tranzactia ? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Statescu , utilizator 21:24, 21 Mai 2015
Expunerea Dvs. are unele lacune.
Daca exista o hotarare judecatoreasca cu o tranzactie, ce anume ati vrut sa legalizati la Notar?
Din ce an este hotararea ?
Ce a intabulat fratele ?
-----------------------
Ordinul Dir.Gen. ANCPI 700/2014
Art. 13.
(I) Intabularea se efectueaza numai in baza unui inscris autentic notarial incheiat de
un notar public in functie in Romania, a unei hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile dupa caz, a unui certificat de mostenitor sau a unui act administrativ care, in condiliile prevazute de lege, are ca efect constituirea, modificarea, transmiterea sau stingerea unui drept real imobiliar supus inscrierii in cartea funciara.
(2) In cazul in care, consecutiv emiterii certificatului de mostenitor se incheie si un act de
partaj voluntar, inscrierea in cartea funciara se poate face ulterior, in baza documentaliei cadastrale, cu exceplia cazului in care imobilul/imobilele din masa partajabila se dezlipeste/dezlipesc.
(3) In cazul in care partajul voluntar se incheie in baza certificatului de sarcini, iara
dezlipirea imobilului/imobilelor din masa partajabila, prima inscriere in cartea funciara se
efectueaza in baza documentaliei cadastrale, intocmita ulterior actului de partaj; in cazul in care imobilul/limobilele din masa partajabila se dezlipeste/dezlipesc, pentru acesta/acestea, actul de partaj se va putea incheia numai in baza extrasului de carte funciara pentru autentificare si a documentatiei cadastrale de dezlipire.
(4) In cazulin care unul din coproprietari declara ca nu detine originalul si solicita eliberarea
unei copii a titlului de proprietate pentru inscrierea in cartea funciara, oficiul teritorial va permite
accesul notarului public in vederea legalizarii copiei de pe cotorul titlului.
(5) Intabularea dreptului de proprietate se efectueaza in baza ofertei de donalie si acceptarea
acesteia incheiate, in loale cazurile, in forma autentica notariala de catre un notar public in functie in Romania.
(6) Registratorul de carte funciara dispune intabularea pnn incheiere, daca inscrisul
indeplineste condiliile prevazute de lege.



Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Dupa 2 ani de la hot.judec. s-au facut masuratorile de catre cadastrist, cu schite de dezmembrare care trebuiau legalizate la notar. Cel putin asa spune art.13 din Ord. 700/2014 a ANCPI.Hot. judec. este din 2004. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare pe orizontala pompagiu pompagiu Care ar fi pasii legali pentru separarea pe orizontala a unui imobil,in speta parterul unei vile +curtea din fata afernta, dezmembrat din vila P+1+M ? (vezi toată discuția)
Procedura necesara pt obtinere carte funciara cu certificat de mostenitor Isleman Isleman Am un apartament in Buzau pe care il tin gol si doresc sa il pun la vanzare dar trebuie sa ii fac cartea funciara. Apartamentul este mostenit de la mama mea ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine incheierile de carte funciara? bubu.g bubu.g Buna dimi!Dc ma poate ajuta cineva sa-mi spuna care sunt pasii de urmat in cazul in care sunt proprietar(persoana juridica SA)pe mai multe imobile si am ... (vezi toată discuția)