avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere la intoarcerea din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere la intoarcerea din concediu crestere copil

Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoearea situatie: in august 2012 am optat pentru concediu crestere copil de 1 an de zile, in ideea de a ma intoarce la serviciu chiar inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului pentru a beneficia in acest fel si de stimulentul de insertie. In concediu de crestere copil fiind, aflu ca postul meu se restructureaza.Intrebarea mea este: este corect asa cum am inteles eu din OUG 111/2010, ca angajatorul nu are voie sa ma concedieze (chiar daca postul meu a fost desfiintat) timp de 6 luni de la intoarcerea mea din CCC.(este obligat sa-mi pastreze postul pt. ca eu sa am unde sa ma intorc). Ba mai mult decat atat, inteleg ca nu are voie sa ma concedieze nici in perioada in care eu primesc stimulentul de insertie (de 500 RON, cel care se plateste pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului), stimulent pentru care eu voi face cerere imediat ce ma voi intoarce la serviciu. Sa inteleg ca in felul acesta interdictia de concediere se intinde, de fapt, la un an de zile ?(eu ma intorc inainte cu o luna de implinirea varstei de 1 an a copilului si urmeaza sa primesc stimulentul pana la implunirea varstei de 2 ani a copilului). Si mi se pare foarte neclar articolul din OUG 111/2010: "Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu PANA LA 6 LUNI dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. " Pana la 6 luni inseamna, dupa parerea mea, perioada cuprinsa intre 0 zile si 6 luni. Adica angajatorul ma poate concedia imediat dupa ce ma intorc la serviciu, daca doreste acest lucru, nu va trebui sa mai astepte 6 luni ?
Va multumesc frumos pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 20 Martie 2013
Angajatorul nu va poate concedia pe perioada in care beneficiati de stimulentul de insertie plus inca PANA LA 6 luni dupa aceasta data.
Asa cum ati spus, PANA LA poate insemna teoretic si o zi, insa, practic, daca perioada maxima este prevazuta de lege, perioada minima trebuie prevazuta in RI sau CCM pentru a va putea concedia mai devreme.
Totodata, aceasta perioada nu poate fi mai mica de 20 zile lucratoare, cat inseamna preavizul in cazul unei concedieri prin desfiintarea postului.
In lipsa acestor prevederi in RI sau CCM aplicabil angajatorului, este obligat sa va concedieze abia dupa cele 6 luni.

Atentie: potrivit art. 25 alin. 4 din OUG 111/2010: Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Daca in reg.intern sau in ccm aplicabil , angajatorul a stabilit o perioada mai mica decat cea maxima prevazuta in art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010 , atunci puteti fi concediata mai devreme ....
Multumesc frumos pentru raspuns. Aproximativ la aceleasi lucruri ma gandeam si eu. Spun aproximativ pentru ca nu m-am gandit decat sa castig cele 6 luni pentru a avea timp sa fac altceva, sa ma reorientez catre altceva, nu m-am gandit ca de fapt perioada in care nu ma pot concedia se extinde la perioada in care eu voi primi stimulentul de insertie plus inca 6 luni (asta insemnan un an si jumatate practic).
In ceea ce priveste CCM nu este prevazut nimic referitor la intoarcerea mamelor din CCC, respectiv nu se precizeaza nimic legat de acea perioada cuprinsa intre 0 si 6 luni, sau daca mamele vor mai fi primite sau nu, pe ce posturi, etc.Este citat doar articolul 25 din OUG 111/2010: " (2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. "

Ce este amuzat: chiar acum jumatate de ora am primit un plic de la resurse Umane in care se precizeaza ca daca nu optez maine pentru nu stiu ce posturi, adica daca nu ma prezint la concurs (eu inca sunt in crestere copil, repet), atunci voi primi decizia de concediere. Am impresia ca joaca la "cacialma" sau la intimidare, pentru ca sunt destui colegi putini informati in ceea ce priveste aceasta problema si poate, cine stie, iese ceva, mai scapa de inca cativa aflati in aceeasi situatie ca si mine. A.... si inca ceva: azi am primit instiintarea prin posta, iar ieri m-am conversat, oficial, pe mail, cu cei de la Resurse Umane, care mi-au confirmat faptul ca nu ma vor concedia timp de 6 luni, chiar daca postul meu va fi desfiintat. Si tot de la ei am primit azi plicul cu instiintarea de concediere. Mi se pare foarte amuzant.


Multumesc frumos, inca odata
Corect, desfiintarea postului poate avea loc dar nu si concedierea dvs pe acea perioada prevazuta de OUG nr.111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi concediata? ank1307 ank1307 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: pot fi concediata pe perioada cat beneficiez de stimulentul de insertie de 500 lei? Mentionez ca m-am intors la ... (vezi toată discuția)
Concedierea in perioada platii stimulentului de insertie andreeaduta andreeaduta Buna ziua! Art.25 din OUG 111/2010 interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă în cazul salariatei care se află în plata ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la serviciu dupa concediu crestere copil ElaBocai ElaBocai Buna ziua! Daca ma intorc la serviciu cu minim 60 de zile inainte de inplinirea a 2 ani a copilului, se va acorda stimulent de insertie pana la implinirea ... (vezi toată discuția)