avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Comisia invita cercetatorii sa depuna candidaturi ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Comisia invita cercetatorii sa depuna candidaturi pentru burse in valoare totala de 227 milioane euro


18 martie 2013

Comisia Europeana invita la depunerea de candidaturi pentru transa finala de burse Marie Curie alocate in cadrul celui de-al saptelea Program-cadru pentru cercetare (FP7, 2007 2013). Aproximativ 227 milioane EUR, cea mai mare suma pusa la dispozitie vreodata prin intermediul fondului pentru actiuni Marie Curie, vor fi acordate in acest an unui numar de aproximativ 1000 de cercetatori cu experienta. Procesul de depunere a candidaturilor se desfasoara pana la 14 august 2013.

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu Fondul Marie Curie, a declarat: „In vremuri de strictete bugetara, cheltuielile publice trebuie sa fie directionate catre politicile care genereaza cele mai mari beneficii pentru cetateni si pentru economia europeana. Bursele noastre Marie Curie asigura un sprijin pentru excelenta in cercetare in domenii precum asistenta medicala, putand conduce la descoperiri care sa transforme vietile a milioane de oameni. Beneficiarii recenti ai burselor Marie Curie au realizat activitati de cercetare revolutionare care vizeaza combaterea hepatitei C si a malariei, de exemplu.”

Bursele individuale Marie Curie sprijina mobilitatea cercetatorilor in Europa si in afara acesteia si, de asemenea, contribuie la atragerea celor mai buni cercetatori straini pentru a lucra in UE. „Prestigiul actiunilor Marie Curie si excelentul pachet pe care il ofera m-au motivat sa candidez. Am avut astfel posibilitatea sa lucrez in Londra si sa creez o vasta retea de colaborari internationale”, a comentat Armando Arias Esteban din Madrid, care a fost timp de doi ani bursier intraeuropean la Imperial College.

Bursele individuale vor continua sa fie acordate in temeiul noilor actiuni Marie Sk³odowska-Curie, in cadrul programului Orizont 2020, care incepe in 2014.

Context

Ce sunt actiunile Marie Curie?

Actiunile Marie Curie promoveaza carierele in cercetare in Europa prin sisteme de finantare gestionate de Agentia Executiva pentru Cercetare a Comisiei Europene. Bugetul actiunilor Marie Curie pentru perioada 2007-2013 se ridica la 4,7 miliarde EUR. Aproape jumatate din finantare (48 %) sprijina formarea doctorala pentru cercetatori, un procent de 24 % fiind alocat burselor pentru cercetatorii care au acumulat peste patru ani de experienta dupa obtinerea diplomei de master. Restul sprijina parteneriatele intre industrie si mediul academic, granturile de integrare profesionala (pentru cercetatorii care se intorc in UE), programele de schimburi si actiunile specifice de sprijin precum Noaptea cercetatorilor din UE.

Incepand din 2007, au fost acordate peste 4000 de burse Marie Curie pentru cercetatori care lucreaza in 50 de tari si care reprezinta peste 90 de nationalitati. Aproape 780 milioane EUR au fost alocate pana in prezent pentru burse individuale, cu o valoare medie a burselor de 195000 EUR. In mod normal, bursa acopera salariul pe doi ani, o indemnizatie de mobilitate, costurile de cercetare si cheltuielile de regie pentru institutia gazda. Aproximativ 37 % dintre beneficiari sunt femei. Principalele destinatii pentru bursierii Marie Curie sunt Regatul Unit, urmat de Statele Unite ale Americii, Franta, Germania si Elvetia. In afara de acestea, 75 de alte tari gazduiesc bursieri Marie Curie.

Cum functioneaza bursele individuale?

Cercetatorii individuali prezinta propuneri pentru finantare in colaborare cu organizatia-gazda pe care au ales-o. Experti independenti selecteaza cercetatorii care vor beneficia de finantare, pe baza urmatoarelor criterii: excelenta cercetatorilor, abordarea inovatoare in materie de cercetare si de formare, precum si sprijinul oferit de organizatia-gazda si perspectivele de cariera ale cercetatorului.

Trei tipuri de burse individuale beneficiaza de sprijin:

Bursele intraeuropene (IEF) sprijina cercetatorii care intentioneaza sa dobandeasca cunostinte si noi competente in alta tara din Europa.
Bursele internationale de plecare (IOF) ofera cercetatorilor posibilitatea de a dobandi noi cunostinte intr-o organizatie de nivel inalt din afara Europei. Acordul de grant prevede faptul ca cercetatorii trebuie sa revina in Europa si sa impartaseasca aceste cunostinte.
Bursele internationale de primire (IIF) permit cercetatorilor din afara Europei sa beneficieze de formare intr-o institutie europeana.
Ce se va intampla cu bursele individuale dupa 2014?
Bursele individuale vor fi mentinute prin intermediul actiunilor Marie Sk³odowska-Curie in cadrul programului Orizont 2020, cu optiunea de a petrece o perioada de timp intr-o organizatie de alt tip (de exemplu o companie). Detaliile programului se afla inca in discutie la nivelul statelor membre si al Parlamentului European. Comisia Europeana preconizeaza ca va publica primul apel nou la candidaturi pentru burse individuale pana la sfarsitul anului 2013.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Alte discuții în legătură

Credite pentru someri mar4905 mar4905 Am inteles ca se acorda credite pentru somerii care doresc sa inceapa o afacere....am fost indrumat spre AJOFM, am fost am intrebat m-am informat..dar, cei de ... (vezi toată discuția)
Statistică europeană la adresa româniei. (rezultatul ultimilor 25 de ani.) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE 1. Cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor). 2. Cea mai înapoiată ţară europeană (45 % ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind pescuitul in ro xpbogdan xpbogdan Cer ajutorul unor specialisti in legatura cu prevederi, fonduri UE, legi, privind imbunatatirea situatiei economice din industria pescuitului. Stiu ca exista ... (vezi toată discuția)