avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere datorii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere datorii

Buna seara
Am primit de curand o scrisoare de la o firma de recuperare in care mi se reaminteste ca sunt inregistrat in baza de date cu o datorie de 107 RON, catre furnizor telefonie,datorie din anul 2001,si mi se propune un ''angajament de plata''pentru rambursarea sumei in rate .Sincer sa fiu ,nu imi amintesc sa fi ramas cu restante si cu atat mai mult, dupa atata timp, nu mai am nici dovada achitarii datoriei.Nedumeririle mele sunt :- s-a prescris sau nu, datoria,in caz ca este reala?
-sunt obligat sa restitui aceasta datorie ?
-care sunt consecintele neachitarii?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:12, 20 Martie 2013
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca
termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

Codul de Procedura Fiscala stipuleaza la a
rt. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani. Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
Daca creditorul operator telefonie nu a demarat in termenul legal procedura pentru recuperare debit,pe cale de consecinta fata de debit 2001 a intervenit termenul general de prescriere


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)
Un nou termen de prescriptie? yllena yllena buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: am o creanta la o pers. fizica devenifa certa in 2007. in anul 2008 acesta a inceput ex, ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)