avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala

Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, intai din partea bancii, apoi a unei firme de recuperare, iar in 2012 din nou din partea bancii. Singura masura concreta a intervenit in mai 2012, o sentinta de incuviintare a executarii silite, care a ramas doar pe hartie, intrucat persoana in cauza nu detine venituri si nici bunuri, ba mai mult nici nu se afla in tara de aproape 2 ani. Intrebare: care este articolul de lege care reglementeaza termenul de prescriere a unei datorii si conditiile in care se aplica prescrierea? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri: :help:
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 20:05, 5 Octombrie 2012
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
In ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca d
reptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani.

Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
In cazul dvs de existenta credit bancar, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
Codul de Procedura Civila stabileste la art. 405 indice 1 alin. (1) ca
prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.



Multumesc si apreciez raspunsul dvs. :vishenka: Un singur amanunt mai doresc sa aflu: citind alte pareri pe acest forum, am vazut opinia conform careia termenul de prescriere se calculeaza pentru fiecare rata, in functie de data scadenta a acestora...Totusi, in somatie, executorul scrie: "intregul credit a fost declarat scadent la data de..." si se solicita achitarea intregului credit pana la un anumit termen... Ma puteti lamuri?
In conditiile precizate de dvs cand la creditul contractat in 2008 ,au fost achitate ratele pana in luna decembrie 2009, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca

intregul credit a fost declarat scadent la data de.


Aia va fi data de la care se va calcula, iar faptul ca executorul a obtinut incuviintare de executare silita, termenul a fost intrerupt . Din mai urmand sa curga un alt termen.
Daca se staruie in executare, nu exista vreo sansa se se prescrie.
Multumesc pentru precizari! Telefoanele si adresele de genul "aveti de achitat suma de ... pe care trebuie s-o achitati in X zile" intrerup de asemenea termenul de prescriere? (sau doar actiunile concrete, ca acea sentinta de incuviintare a executarii....

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii pialeone pialeone Buna seara Am primit de curand o scrisoare de la o firma de recuperare in care mi se reaminteste ca sunt inregistrat in baza de date cu o datorie de 107 RON, ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Recuperarea creantei de catre firme de recuperare rogosz_radu rogosz_radu am avut un card de credit de la una din multele societati de creditare care activau in Romania acum cativa ani buni am folosit acest card pentru a cumpara trei ... (vezi toată discuția)