avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită un nou termen de prescriptie?
Discuție deschisă în Executare silită

un nou termen de prescriptie?

buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:
am o creanta la o pers. fizica devenifa certa in 2007. in anul 2008 acesta a inceput ex, silita care s-a incheiat in 2009 printr-un proces verbal conf, art. 371(5) ,371(6). vreau sa stiu care este termanul de prescriere a dreptului de a cere executarea. din 2009 incepe sa curga un nou termen de 3 ani? multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:14, 31 Mai 2012
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei;iin cazul dvs de la data incheierii ultimului act de executare silita, respectiv data cand a fost incheiat PV de catre executorul judecatoresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii pialeone pialeone Buna seara Am primit de curand o scrisoare de la o firma de recuperare in care mi se reaminteste ca sunt inregistrat in baza de date cu o datorie de 107 RON, ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de executare silita caprice caprice Buna ziua, ce inseamna prescriptia dreptului de executare silita ( in cazul neplatii ratelor la banca a unui credit ipotecar ) si cand intervine aceasta? Cand ... (vezi toată discuția)