avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata pentru tata in al doilea an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata pentru tata in al doilea an

Buna seara,

Am optat pentru Concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an. Sotul meu va intra si el in ultima luna in concediu de crestere copil conform ultimelor reglementari aparute in 2012. Am 2 intrebari:

1. Tatal poate intra in concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?

2. Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ, eu voi mai beneficia de stimulentul de insertie? (ma intorc cu o saptamana mai devreme de luna in care ar trebui sa stea sotul in CIC).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 24 Martie 2013
1. Deoarece tatal intra in CCC de o luna in ultima luna dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

2. Pe perioada cat dvs. beneficiati de stimulentul de insertie tatal nu poate beneficia de CFP pentru cresterea copilului
.
Tatal poate intra in concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului ...acordarea acestuia se poate face in baza art.54 C.mun. coroborat cu art.153 alin.2 C.mun.
1. Se poate lua CFP conform art.54 si art.153 din Codul muncii dar acest CFP nu este pentru cresterea copilului (conform OUG 111/2010), adica nu va mai beneficia in aceasta perioada de asigurare la sanatate sau de stagiu asimilat la pensie si somaj.

2. Va fi un concediu fara plata obisnuit, fara stagii de cotizare, si va trebui ca angajatorul sa vrea sa-i aprobe acest CFP.
De ce sa nu poate fi pentru cresterea copilului , scrie in Codul Muncii pentru interese personale ... un interes personal il poate constitui si cresterea copilului ...
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis:

1. Cred ca te faci ca nu ai inteles ce am spus eu mai sus.

2. Cresterea copilului este un motiv de a solicita CFP (printre multe alte motive personale) dar nu se mai incadreaza in prevederile OUG 111/2010, asa cum am spus anterior, si nu va putea beneficia de facilitatile oferite de aceasta OUG.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata si stimulent de insertie gabrielab28 gabrielab28 am nascut anul trecut 2011 pe data 5 octombrie, din cauza ca la vremea aceea aveam doar 9 luni de angajare si 4 luni de voluntariat la aceasi firma nu am ... (vezi toată discuția)