Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie CASS

Buna ziua, sunt pensionar MI. din 2001,luna dec. si din 2005 m-am angajat la o firma de transport persoane, sofer pe microbus.
De la data angajarii mi-au fost retinute sume de bani pt. CAS si din pensie si din salar,ma intreb daca este corect? intrucat eu figurez la casa de sanatate OBSNAJ (nustiu daca-i corecta abrevierea) iar sumele de la salarul de civil cred ca merg la CAS (civil) ori eu nu am 2 carnete de sanatate si nici nu mi-se cunoaste o "dubla contributie" si ca pensionar si ca salariat !?
Aceste semne de intrebare vin ca urmare ca anul trecut am avut de facut un RMN la coloana si tot numai cu plata am reusit #-o fiindca eu figurez la Mi...si nu s-au virat bani...etc...am stat 2 luni si tot la spitatlul militar am ajuns unde ...:O tot a trebuit sa platesc !!! desi de la pensionare eu nu am apelat la nici un serviciu medical ??? platesc contributia lunarade 2 ori pe luna si pensionar si salariat si daca am nevoie de ceva trebuie sa sa platesc din nou...ca nu-s fonduri sau CE ?
Va multumesc pt. ajutorul dvs.
ps.defapt am apelat fiindca am. vazut la tv. ca un coleg de al dvs. a castigat in instanta ceva de "genul"...nu neaparat exact aceeasi speta.:D
Respecte pt. ajutorul. dvs.
Contributia la asigurari sociale de sanatate este obligatorie pentru toate veniturile realizate, daca eu am 3 CIM platesc pentru toate 3 contributii dar nu inseamna ca atunci cand am nevoie de medic pe mine ma baga in fata sau primesc ceva gratuit daca nu mai sunt fonduri, la mine fondurile s-au terminat mereu si mereu am platit, asta e legea.
:O nu am avut nici o clipa pretentia "de a fi bagat in fata"...dar in 2 luni se putea sa ma programeze si pe mine.
Mai cu seama ca fondurile erau achitate de casa de sanatate OBZNAJ al MI. dar nu se regaseau dincoace :sorry:
Si intrebarea principala aceasta era e normal sa platesc in doua locuri ? sau de ce nu merg la aceeasi casa de sanatate? ori sa am intradevar 2 carnete de sanatate unde defapt cotizez ???#-o
Oricum multumesc de raspunsul "competent" dat cu referiri la baza legala si eventuale acte normative ce reglementeaza acest aspect !:">
Ps. cand cumparati 2 bilete de tren si primiti numai unul !? sau de la casa de marcat de la un centru comercial va elibereaza bon doar pentru jumatate din cumparaturi...vi-se pare normal???
Eu asta am spus am contribuit cat am fost activ, acum i-mi retine si din pensie si de la serviciu actual, la case de sanatate diferite...in schimb nu ai voie sa figurezi decat la o casa de sanatate#-o e destul de simplu, de inteles !!!
1. Conform Codului fiscal:
- in cazul pensiilor pentru suma care depaseste 740 lei se retine 5,5% CASS;
- in cazul salariilor se retine 5,5% CASS.

2. - Codul fiscal nu spune ca in cazul cumulului pensie cu salariu nu se mai retine CASS din salariu.
- Puteti citi, pe internet, Codul fiscal si va veti lamuri singur (incepeti cu art.296)

3. - Daca nu ne convin anumite legi sau prevederi din ele asta nu inseamna ca moderatorii si administratorii au vreo vina.
- Raspunsurile la intrebari se dau de catre cei care se pricep si doresc sa raspunda.
- Exista si raspunsuri care nemultumesc pe cei care intreaba.dar asta este alta poveste.

4.- Cele doua "mesaje" care v-au fost sterse ( in 05.04.2013 si in 11.05.2013) erau doar niste solicitari in plus de a primi raspuns la intrebarea dvs.
- Daca nimeni nu s-a priceput sau nu a vrut sa raspunda nu ati primit raspuns (in asemenea cazuri incercati sa contactati, pe mesaj privat, un consultant care credeti dvs. ca v-ar putea lamuri).
Da, va multumesc f. mult pt. raspuns !
In raspunsul anterior am observat ironia "dar nu inseamna ca atunci cand am nevoie de medic pe mine ma baga in fata sau primesc ceva gratuit daca nu mai sunt fonduri, la mine fondurile s-au terminat mereu si mereu"...nu am avut pretentii de a primi gratuitati sau sa fiu privilegiat...deci nu se pune problema de a ne "conveni sau nu un raspuns"...
Repet mie mi-se pare nefiresc sa cotizez la 2 case de sanatate DIFERITE si sa am un singur carnet de sanatate cu care nu poti sa faci nimic pt. ca figurezi la cealalta casa de sanatate...o consider o anomalie...dar vad ca-s inteles gresit
Inca odata va multumesc pt. raspuns si indicatiile date !

1. Indiferent unde platiti CASS dvs. trebuie sa fiti asigurat la sanatate.

2. Nu ar fi rau daca ati pune intrebarea (pe e-mail) si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), la:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? este cas-ul inclus? ileana_cozanzeana ileana_cozanzeana Buna ziua, Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS. Datele problemei: Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. In cazul unei conventii civile, ce retineri se efectueaza din venitul brut? Multumesc. (vezi toată discuția)