avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
Cred ca va referiti la CASS (contributie asigurari sociale de sanatate si este platita la casa de asigurari de sanatate), nu CAS (contributie de asigurari sociale care este platita la casa de pensii) !!
Pentru veniturile obtinute din chirie, avem obligatia sa platim impozit pe venit. Platim CASS la venitul net din chirie daca persoana care a inchiriat nu este asigurata, dar persoana de fata este pensionar, in acest caz nu trebuie sa platim.
Nu se datoreaza CAS potrivit art. 257 lir. e din Legea sanartatii intrucit nu aceasta este singura sursa de venit ci pensia
1. Va rog frumos, corect este CASS si nu CAS.
2. Avem Legea 95/2006:
ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(2^1) În situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.

Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Multumesc mut pt raspuns. Da, ma refeream la CASS. Sunt complet afoana la taxe.
Deci sa vedem daca am inteles bine. Pe anul 2008 pensionarul meu a realizat o pensie care depaseste 1000 RON la care se adauga venitul din chirie. Inteleg ca ar trebui sa plateasca CASS pe pensie minus 1000 RON si pe suma din chirie. Am inteles bine?

Multumesc mult.
ileana_cozanzeana a scris:

Multumesc mut pt raspuns. Da, ma refeream la CASS. Sunt complet afoana la taxe.
Deci sa vedem daca am inteles bine. Pe anul 2008 pensionarul meu a realizat o pensie care depaseste 1000 RON la care se adauga venitul din chirie. Inteleg ca ar trebui sa plateasca CASS pe pensie minus 1000 RON si pe suma din chirie. Am inteles bine?

Multumesc mult.



Cand mergeti la Casa de asigurari de sanatate sa aveti la dvs. decizia de impunere pentru chirie si taloanele de pensie.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)