avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detasare

Buna ziua,
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ?
Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca detasarea depaseste 30 de zile calendaristice?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 1 Aprilie 2013
Art. 45
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Art. 46
(1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2) , salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.


Detasarea unde se va face , in tara sau in strainatate?
Buna ziua,
In tara
Avand in vedere importanta pe care o astfel de masura o poate avea pentru salariat, legiuitorul a instituit in favoarea acestuia o serie de masuri de protectie, pentru a evita posibile abuzuri ale angajatorilor. Astfel:
- pe perioada detasarii angajatorul care a discpus detasarea este obligat sa pastreze postul si salariul avute in cadrul unitatii sale de angajatul detasat;

- conform art. 47 alin.2 din Codul muncii, pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat;

- conform art.47 alin.1 din Codul muncii, dupa ce s-au stabilit drepturile cele mai favorabile, acestea se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea;

- angajatorul care detaseaza are obligatia de a se asigura ca angajatorul la care s-a dispus detasarea isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat (art. 47 alin.3 Codul muncii); in caz contrar, toate aceste obligatii vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea (art. 47 alin.4 Codul muncii).

Daca exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite (art. 47 alin.5 Codul muncii).

- persoana care în perioada detaşării îşi pierde temporar capacitatea de muncă beneficiază, pe timpul incapacităţii, pe lângă indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, atât de indemnizaţie de delegare sau detaşare, cât şi de decontarea cheltuielilor de cazare. Persoana respectivă nu primeşte aceste drepturi în cazul internării în spital sau al părăsirii localităţii, cu excepţia celei detaşate, care îşi păstrează dreptul de cazare şi pe timpul spitalizării.


Prevederi speciale cu privire la detasare sunt cuprinse si in alte acte normative precum H.G nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.

Buna ziua ,
Dupa de inregistrez detasarea in revisal trebuie in acelasi si timp sa suspend si contractul de munca ? Este o masura obligatorie si suspendarea sau pot numai sa-l detasez ?
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)
Detasare salariat agatha25 agatha25 Buna ziua. Un salariat care are contract de munca de 8 ore sau 4 ore la firma care a efectuat initial angajarea poate fi detasat cu 2 ore ? Care este ... (vezi toată discuția)
Spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare la personalul detasat AdinaDAM AdinaDAM Buna ziua! Puteti sa imi spuneti daca personalul contractual detasat in cadrul unei institutii publice beneficiaza de spor pentru conditii periculoase si ... (vezi toată discuția)