avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sold registru de casa in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sold registru de casa in valuta

Buna ziua

Am tot cautat si nu gasec raspuns la urmatoarea intrebare, asa ca va rog pe dvs sa imi raspundeti.

Soldul registrului de casa in valuta trebuie sa fie zero la sfarsitul fiecarei zile sau este permis sa pastram valuta in caseria unitatii? Daca este permis sa pastram si valuta in caseria unitatii exista si plafon? Am citit ordonanta care se refera la plafoane plati dar era vorba doar despre lei.

Va rog daca se poate si baza legala fiindca contabilul firmei spune ca nu se poate pastra valuta in caseria unitatii si la sfarsitul fiecarei zile soldul trebuie sa fie zero.

As dori mai multe opinii daca se poate.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
alina240, utilizator
Sa va spuna si baza legala.Eu nu am auzit si nu am vazut pana acum nicaieri.
Contul 531 - Casa.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta numerarului aflat in casieria unitatii, precum si a miscarii acestuia, ca urmare a incasarilor si platilor efectuate. Contabilitatea analitica se tine distinct pentru disponibilul in lei si pentru disponibilul in devize, iar in cazul devizelor pe feluri, cu exprimare paralela lei - devize. Contul 513 este un cont de activ.
Soldul debitor al contului reprezinta numerarul existent in casierie.
Subconturile pentru "Contul 531 - Casa" sunt:
5311 - Casa in lei.
5314 - Casa in valuta
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Davideg, multumesc pentru raspuns.

Imi permit sa mai adresez o intrebare.

In situatia in care un angajat al firmei este delegat in strainatate si acolo presteaza unele servicii pentru o firma din aceea tara, si in acelasi timp in care este delegat poate incasa contravaloarea serviciilor in numerar (valuta)? cum ar fi corect sa se procedeze?


Multtumesc

Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
alina240, utilizator
disciplina financiar-valutara nu prevede un plafon pentru casa in valuta;


HOTÃRÂRE Nr. 2185 din 30 noiembrie 2004
privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 1224 din 20 decembrie 2004
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Se aprobă Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 131/1996, cu modificările ulterioare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


13. Operaţiunile de încasări şi plăţi în valută nu intră sub incidenţa prevederilor ordona
Daca o firma are 3 magazine in aceeasi localitate este obligata sa tina registru de casa la fiecare magazin? Daca da, i care este cadrul legal? Mentionez ca banii sunt ridicati la sfarsitul fiecarei zile de catre casier. nu poate intocmi un registru de casa doar la sediul firmei, avand in vedere ca banii sunt centralizati zilnic?

speta:in decursul unui an,s-au strans aprox.60000 euro in casa,banii au fost cheltuiti,iar acum,nu exista niciun euro in casa.a venit control de la garda financiara si au cerut actele si probabil vor verifica si ,,casa"!
intrebare: 1) pot sa aduc o promisiune de vanzare-cumparare,in derulare pt a justifica lipsa banilor?
2) risc amenda mare pt faptul ca nu am depus banii in banca?

astept un raspuns sau o solutie pt controlul cu garda.Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Ridicare numerar valuta din banca in caseria societatii aluco aluco Buna ziua. In urma cu aproape o saptamana am solicitat ridicarea in numerar a unei sume de bani in valuta catre caseria societatii. Banca refuza efectuarea ... (vezi toată discuția)
Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Restul de incasat se face in valuta elenacb elenacb am emis factura in lei pentru o persoana fizica nerezidenta pentru marfa pe care i-am dat-o. a platit partial factura in lei , iar pentru restul datorat ... (vezi toată discuția)