buna ziua .,eu am o fetita impreuna cu un barbat dar nu am fost casatoriti,dar copilul este pe numele lui in urma cu 3 ani i am facut o procura pentru a o duce in ucraina pe o perioada de 3 luni ,si de atunci nu am mai avut nici un fel de contact cu copilul sau cu tatal .recent am reusit sa aflu ca el intre timp s a casatorit cu o ucraineanca, si mai mult ca in prezent el este arestat acolo de ceva timp copilul fiind acum cu aceasta femeie in ucraina.as dori sa stiu cum as putea sa -mi iau copilul inapoi.mentionez ca nu exista nici o hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului pe niciunul dintre noi.va rog astept un raspuns!multumesc.
Trebuie deschis proces.
Problema este ca in functie de cetatenia minorului se va stabili si instanta competenta sa judece procesul, adica Romania sau Ucraina.
Este foarte incurcata situatia si va fi ceva de durata...
O foarte mare problema in cazul dvs. este aceea ca minorul a locuit multi ani in Ucraina ( 3 ani). Acest lucru ar putea determina obligativitatea de a deschide procesul in Ucraina.
Daca copilul are si cetatenie ucraineana deja lucrurile sunt teribil de complicate si nu cred ca veti reusi sa scapati sa va judecati acolo mai ales ca este posibil ca UCRAINA sa nu recunoasca hotararea din Romania daca v-ati judeca in Romania si ati castiga procesul.
Dupa alea 3 luni trebuia sa actionati ,acum incercati poate copilul nu are cetatenie in ucraina.Cine stie daca va puteti recupera copilul,avand in vedere ca dupa 3 ani incercati se poate considera ca nu v-a interesat soarta lui .
Adresati-va instantei de judecata , in vederea exercitarii autoritatii parintesti , in mod exclusiv , de catre dumneavoastra.Solicitati instantei de judecata stabilirea locuintei minorului la dumneavoastra.
Procesul este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra.