avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Legalitate link catre un site extern. Se considera a ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Legalitate link catre un site extern. Se considera a fi nerespectarea dreptului de autor?

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu legalitatea postarii pe site-ul propriu linkuri catre alte site-uri, de orice natura: presa, vreme, legislatie, magazine online, etc.

O zi frumoasa in continuare
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 13:18, 16 Aprilie 2013
Buna ziua

Aveti dreptul sa postati legaturi externe pe saitul prorpiu. Magazinelor le faceti reclama, ca exemplu, iar celorlalte saituri le "mariti raitingul" deoarece vor fi accesate pornind de la dv.
Trebuie, totusi, sa aveti in vedere acele saituri unde sunt publicate articole care se bucura de protectia dreptului de autor si sa nu fiti acuzat de aceasta incalcare prin publicarea legaturilor. Sigur, tot ceea ce e postat pe undeva se bucura - sa zic asa - de drepturi de autor dar nu astfel incat sa existe sanctiuni in caz de legaturi externe.
Mai trebuie sa cititi "Termeni si conditii" ale saiturilor la care va ganditi - veti constata ca, in cazul unora, nu aveti dreptul sa postati legaturi catre acel sait fara acordul scris al proprietarilor iar in cazul altora adresa postata pe saitul dv trebuie sa fie completa, adica sa inceapa cu http//...

In principal, pentru ceea ce ati amintit dv in mesaj nu exista "interdictie".

O zi frumoasa sa aveti si dv.
Legaturile externe catre websiteuri de crackuri (piraterie) sunt interzise.
trope_doi a scris:

Trebuie, totusi, sa aveti in vedere acele saituri unde sunt publicate articole care se bucura de protectia dreptului de autor si sa nu fiti acuzat de aceasta incalcare prin publicarea legaturilor. Sigur, tot ceea ce e postat pe undeva se bucura - sa zic asa - de drepturi de autor dar nu astfel incat sa existe sanctiuni in caz de legaturi externe.
Mai trebuie sa cititi \"Termeni si conditii\" ale saiturilor la care va ganditi - veti constata ca, in cazul unora, nu aveti dreptul sa postati legaturi catre acel sait fara acordul scris al proprietarilor iar in cazul altora adresa postata pe saitul dv trebuie sa fie completa, adica sa inceapa cu http//...


Daca postez un link catre un site cu astfel de drepturi de autor pe un forum pentru a discuta subiectul din articolul respectivului site sau daca fac share pe facebook catre respectivul link este infractiune?

Nu prea inteleg de ce nu ar fi legal sa postez legaturi catre site-uri publice pe care le poate accesa oricine. Normal ar fi sa fie ilegal doar daca postezi informatii de pe acel site fara sa precizezi sursa de unde ai luat respectivele informatii.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
ContSters224507, utilizator
E legal cat timp la “Termeni si conditii” se acorda acest drept. “Termeni si conditii” este un contract intre detinatorii saiturilor si utilizatorii care trec pe acolo. Pot fi copiate unele texte, cerandu-se inscrierea sursei; sunt saituri care permit preluarea textelor dar numai pana la zece mii caractere (ca exemplu) - cu mentionarea sursei - si sunt saituri care interzic preluarea adreselor si postarea pe alte saituri.
E legal sa comentati subiectul pe ce forum doriti - daca regulamentul forumului respectiv permite si cand saitul unde e postat textul pe care doriti sa-l comentati permite preluarea adreselor si postarea pe alte saituri (majoritatea covarsitoare permite).
A posta legaturi pe alte saituri se poate traduce prin aceea ca distribuiti opera, o imprumutati, o comunicati (v. art.13 lit f) etc. Autorul poate autoriza si/sau poate interzice aceste operatiuni.
A comenta o opera ar putea ajunge sa aduca “atingeri operei”, atingeri care ar putea “prejudicia onoarea sau reputatia”.
Din aceste motive (si altele) trebuie sa cititi intotdeauna “Termeni si conditii” cand doriti sa preluati un link sau un text.

In momentul in care preluati un text (cu sau fara mentionarea sursei) exista riscul sa incalcati prevederile legale cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe.
Citez din L. 8/1996
Continutul dreptului de autor
Art. 10. Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;
b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.

Art. 13. Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d) inchirierea operei;
e) imprumutul operei;
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.

Mai multe raspunsuri puteti afla citind legea privind dreptul de autor:
[ link extern ]

fontane a scris:
Nu prea inteleg de ce nu ar fi legal sa postez legaturi catre site-uri publice pe care le poate accesa oricine

Pentru ca e posibil ca autorul sa fi dorit ca opera lui sa fie “utilizata” strict pe saitul unde si-a dat acordul sa fie publicata - sau unde singur a publicat-o (v. art. 13 lit f)


Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
trope_doi, utilizator
S-a mai intamplat in trecut sa postez linkuri pe forumuri catre alte site-uri fara sa citesc termenii si conditiile.
Nu cred ca e cazul pentru ca majoritatea permit, dar daca unul dintre site-urile carora le-am dat linkul pe forumuri nu permite acest lucru ce mi se poate intampla? E contraventie sau infractiune? (am citit legea pe care mi-ati dat-o dar nu m-am lamurit) Pot sa aiba pretentii la despagubiri?

Alte discuții în legătură

Pamflet Zooby Zooby In ce conditii pot prelua pe un blog stiri pe care sa le abordez prin prisma unui pamflet ? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru imagini preluate din surse diverse bogdan_bn bogdan_bn Buna, Am un site de prezentare in domeniul arhitecturii si doresc sa incarc cateva imagini preluate...., daca scriu susra si autorul este in regula? sau am ... (vezi toată discuția)
Blogroll alexandru_grigoras alexandru_grigoras Intentionez sa creez un sait de un anumit specific cu ajutorul continutului altor saituri, care sa reprezinte oarecum o centralizare / baza de date, de ... (vezi toată discuția)