avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

In momentul de fata sunt angajat la o companie multinationala si ne-au adus la cunostinta verbal ca va avea loc o concediere colectiva.am incercat sa negociem niste compensatii banesti si nu am primit un raspuns "placut". In momentul de fata activitatea nostra de distributie a incetat dar noi nu am primit nici o instiintare despre concediere. Cat poate dura procedura de concediere colectiva? Noi ce putem face sa aflam in ce stadiu de afla procesul de concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 9 Aprilie 2013
Nu puteti vorbi de vreo concediere pana nu se va preaviza individual concedierea...
Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii.
Potrivit Codului muncii, in cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective;
b) metodele si mijloacele de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
c) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza.

Salariatilor li se va preaviza, individual, concedierea, si abia dupa expirarea termenului de preaviz se vor putea emite deciziile de concediere.
problema este urmatoarea: noi stim cu certitudine ca vom fi concediati deoarece ne-a fost adus la cunostinta acest fapt de catre directoarea de logistica si de sefa biroului resurse umane.noi incepand de astazi 08.04.13 am incetat activitatea de distributie si nu facem absolut nimic.ne-au zis sa stam acasa si sa stam langa telefon.vroiam sa fac o mica precizare: am aflat ca firma este infiintata cu fonduri europene si cica una din clauze este sa nu faca concedieri colective.imi puteti spune daca este adevarat?
Procedura de concediere colectiva este o procedura mai complexa si care poate dura ceva timp .. pasii care se urmeaza sunt:
- consultarea cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor
- notificarea de concediere
- termenul de preaviz. si decizia de concediere

Potrivit principiului libertatii de vointa contractuale, partile implicate in procedura de concediere colectiva pot sa negocieze acordarea de compensatii pentru salariati, in conformitate cu prevederile legii , ale CCM-urilor aplicabile sau ale Reg.Intern.
imi puteti spune daca compania este infiintata cu fonduri europene are voie sa faca concedieri colective?

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva lauricafl lauricafl Buna seara. Avem urmatul caz. Astazi co companie decide inchiderea unui punct de lucru. Se decide concedierea colectiva a agajatilor.. Cum trebuie sa decurga ... (vezi toată discuția)
Restructurare(concediere) abuziva mihaelaroxana11 mihaelaroxana11 Buna ziua, Incepand cu data de 15.01.2012 mi-a incetat contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Antonie Bogdan Antonie Bogdan Buna ziua. In firma unde lucrez s-au facut deja 2 randuri de concedieri colective si cred ca urmeaza al 3-lea din care probabil voi face si eu parte. Stiu ca ... (vezi toată discuția)