avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... MARTOR LA TRIBUNAL
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

MARTOR LA TRIBUNAL

Buna ziua! As dori sa intreb daca in cazul in care sunt chemata sa depun o marturie la tribunal prin citatie sau fara citatie nu prea stiu cum este procedura exacta si eu nu doresc sa merg sa depun marturia respectiva ma poate obliga sa merg sau e obligatoriu sa merg sa depun si ce se poate intampla in cazul in care refuz sau in cazul in care nu ma prezint...va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc
Instanta poate emite mandat de aducere si/sau va poate aplica o amenda judiciara in cazul in care santeti legal citat si nu va prezentati.
Puteti sa va aflati intr unul dintre cazurile in care sunteti scutita de a depune marturie si anume: medici, farmaccisti, avocati (cei care sunt tinuti de pastrarea secretului profesional) sau in situatia in care prin marturie v-ati expune pe dvs., sotul/fostul sot, concubinul sau rudele si afinii pana la gradul al 3 lea inclusiv, la o pedeapsa penala sau la dispretul public.

daca, insa nu va incadrati in situatiile de mai sus, trebuie sa va prezentati in instanta.

Altfel, putati primi mandat de aducere (fortata) sau chiar amenda.
Multumesc de raspuns.. amenda nu stiti aproximativ cam ce valoare ar avea?
Conf.Noului Cod de proc.civ amenda judiciara de la 50 la 700 lei.
Neprezentarea in instanta ca martor, atunci cand o persoana stie ceva despre unele fapte, se poate spune ca el insusi savarseste doua fapte; una lipsa de 'civism' si a doua din p.d.v. juridic, daca faptele au caracter penal, se poate invoca "tainuirea". "Tainuire" care la randul ei constituie fapta penala. Eu va sfatui sa mergeti in instanta si sa depuneti marturie adevarata si nu trunchiata,,,pentru ca este in defavoarea D-voastra..
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
Manole Dumitru, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie martor, consecinte Bogdann98 Bogdann98 Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau ... (vezi toată discuția)
Juramantul cu mana pe cruce, avertisment ContSters325089 ContSters325089 Buna ziua, In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai ... (vezi toată discuția)