avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

buna!acum o luna mi-am dat demisia.dupa preaviz am plecat cu promisiunea ca voi fi chemat sa-mi fac lichidarea si sa fiu platit pe perioada previzului.iata ca nu mi se mai raspunde la telefon si deplasandu-ma la sediul firmei mi se comunica ,,veti fi contactat,dl director nu este!".concluzia:nu stiu daca am avut contract legal de munca,daca voi fi platit pe cele 20 zile de preaviz,daca vreau sa ma angajez ce dificultati pot intampina?ce pot face?pot sesiza ITM-ul si cum trebuie facut?
astept raspunsuri
multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:29, 11 Aprilie 2013
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. Pentru neplata salariului sunt doua modalitati care se pot exercita concomitent : sesizarea ITM-ului sai/sau actiunea in instanta.

ITM poate constata neplata unor drepturi salariale , dar nu-l poate obliga pe angajator sa le achite .. instanta de judecata este singura autoritate in stat care-l poate obliga pe angajator la plata drepturilor salariale restante in cazul in care se constata asa ceva.

Neplata salariului poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare
1. Cand ati incheiat CIM trebuia sa primiti si dvs. un exemplar.

2. Mergeti la ITM sa va spuna daca aveti sau nu un CIM incheiat cu angajatorul respectiv sis esizati si celelalte aspecte spuse aici.

3. Nu aveti de ce sa intampinati dificultati daca va gasiti un nou loc de munca si doriti sa va angajati.
Ininate de a merge la ITM , solicitati in scris fostului angajator sa va elibereze un exemplar de pe c.i.m. si un extras din REVISAL - care cuprinde inscrierile referitoare la persoana dvs.

ITM-ul va poate furniza astfel de informatii numai in anumite situatii ...
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea abuziva a contractului de munca lambrino lambrino Buna, as dori sa stiu ce demersuri se pot face impotriva angajatorului care refuza sa-mi inmaneze un exemplar al contractului de munca. Mentionez ca lucrez ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nedumeritus nedumeritus Din mai multe motive doresc incetarea contractului de munca pe o perioada determinata de trei luni (program haotic, nu am primit CIM nici dupa mai mult de o ... (vezi toată discuția)
Demisie balazszsuzsa balazszsuzsa Nu mai doresc sa lucrezi la o anumita firma, pentru ca se lucreaza in ture, si de noapte si nu mai rezist.Am plcat de pe o zi pe alta, ce se poate intampla, ce ... (vezi toată discuția)