avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Din mai multe motive doresc incetarea contractului de munca pe o perioada determinata de trei luni (program haotic, nu am primit CIM nici dupa mai mult de o luna de activitate, nici salariul dupa mai bine de o luna jumatate,... ). Vreau sa stiu care este solutia optima, incetarea contractului cu acordul partilor, demisie cu preaviz, demisie fara preaviz ? Nu stiu cum sa procedez, pentru ca nu am intrat in posesia contractului si nu vreau sa mai am si alte surprize.
.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 18 Martie 2014
Buna ziua,
Solicitati cim si apoi depuneti-va demisia solicitand si drepturile banesti neacordate precum si o adeverinta din care sa reiasa ca s-au achitat toate darile catre stat in ceeace priveste cim-ul dumneavoastra.
Daca firma nu da dovada de intelegere va puteti adresa instantei de judecata.
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.


2. Puteti solicita incetarea c.i.m. :
- cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. In acest caz, nu se acorda preaviz.
- prin demisie - art.81 C.mun. In acest caz, demisia poate fi cu sau fara preaviz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie balazszsuzsa balazszsuzsa Nu mai doresc sa lucrezi la o anumita firma, pentru ca se lucreaza in ture, si de noapte si nu mai rezist.Am plcat de pe o zi pe alta, ce se poate intampla, ce ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim nedumeritus nedumeritus Dupa ce am primit o parte din drepturile banesti, am fost chemat de catre angajator sa semnez demisia. Nu am solicitat incetarea contractului de munca. Aveam ... (vezi toată discuția)
Retinerea abuziva a contractului de munca lambrino lambrino Buna, as dori sa stiu ce demersuri se pot face impotriva angajatorului care refuza sa-mi inmaneze un exemplar al contractului de munca. Mentionez ca lucrez ... (vezi toată discuția)