avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract de imprumut sub semnatura privata intarit de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Contract de imprumut sub semnatura privata intarit de un contract de ipoteca separat pentru garantarea acelui imprumut = Titlu executoriu?

Buna ziua,

Datele spetei sunt urmatoarele:
In fata notarului am semnat impreuna cu partea adversa un Contract de imprumut sub semnatura privata (neautentificat de notar) si un Contract de ipoteca (autentificat de notar) pentru garantarea acelui imprumut, ambele cu aceeasi data.
In Contractul de ipoteca se face mentiune expresa despre Contractul de imprumut sub semnatura privata si despre faptul ca, ipoteca a fost instituita pentru garantarea imprumutului acordat prin Contractul de imprumut sub semnatura privata).
Desi Contractul de imprumut este sub semnatura privata in opinia mea el reprezinta titlu executoriu prin intermediul Contractului de ipoteca care il garanteaza.
Am formulat cerere de incuviintare a executarii silite pe care instanta mi-a respins-o cu motivatia ca, Contractul de imprumut sub semnatura privata nu este titlu executoriu, iar faptul ca, Contractul de ipoteca este autentificat de notar nu are relevanta fiind accesoriu Contractului de imprumut...
Este posibil asa ceva??
Asta inseamna ca indiferent de faptul ca eu am un Contract de ipoteca in care se mentioneaza expres care suma este garantata, eu trebuie sa ma judec in instanta si sa platesc taxa de timbru?
Mentionez ca cererea de incuviintare a executarii silite s-a introdus sub NCPC si am formulat apel impotriva incheierii de respingere (calea de atac prevazuta de lege).
Astept cu mare interes solutia instantei de apel.

Va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: ioanapatricia , utilizator 11:57, 15 Ianuarie 2019
Nu aveti titlu executoriu. Trebuie sa il actionati in judecata.
Din punctul meu de vedere Contractul de ipoteca constituie titlu executoriu pentru executarea imobilului. Eventual, in cazul in care as vrea sa incep executarea si pe celelalte categorii de bunuri ale debitorului ar trebui sa obtin o hotarare judecatoreasca.
Insa nu vad niciun impediment pentru ca instanta de judecata sa imi incuviinteze executarea imobilului afectat garantiei.
In cazul de fata ambele acte au fost semnate la notar.(unul autentificat, unul nu). Asta inseamna ca ar fi trebuit sa platesc taxe notariale la valoare atat pentru autentificarea Contractului de imprumut, cat si pentru cel de ipoteca? Adica aplicarea dublei taxari la valoare pentru fiecare contract in parte, m-ar fi scapat acum de taxa de timbru din instanta si judecata de cativa ani?
Din punctul meu de vedere Contractul de ipoteca constituie titlu executoriu pentru executarea imobilului.


... o fi constituind titlu executoriu din punctul dvs. de vedere... dar, din punct de vedere legal nu este suficient!

Legea dispune că executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie t.e.

în sistemul legislaţiei noastre sunt t.e.:

a) hotărârile instanţelor judecătoreşti pronunţate în procesele civile, inclusiv conflictele de muncă, în procesele şi cererile în materie comercială, în procesele şi cererile în materie de contencios administrativ, în procesele şi cererile în materie de creaţie intelectuală şi de proprietate industrială, în procesele şi cererile în materie de expropriere, precum şi în cererile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procesele penale, cele pronunţate în procesele penale când statuează asupra unor pretenţii civile (despăgubiri, cheltuieli de judecată), cele prin care părţile sunt obligate la plata unor amenzi fără caracter penal (administrative, judecătoreşti etc.), precum şi cele pronunţate cu procedura somaţiei de plată; acestea formează t.e. judecătoreşti; de asemenea, hotărârile prin care se admit cererile pentru încuviinţarea executării silite a hotărârilor date în ţări străine constituie t.e. judecătoreşti; pentru a fi pusă în executare, hotărârea trebuie să îndeplinească anumite cerinţe prevăzute de lege,
şi anume cerinţa ca hotărârea să fi rămas definitivă sau să fi devenit irevocabilă şi cerinţa ca hotărârea să fi fost învestită cu formulă executorie; t.e. îl constituie o copie de pe întreaga hotărâre, legalizată la grefa instanţei;

b) hotărârile arbitrale învestite cu formulă executorie;

c) hotărârile judecătoreşti străine cu privire la care instanţa de exequatur a dat o hotărâre de încuviinţare a executării în ţară, iar ulterior s-a emis titlul executoriu, în condiţiile legii române, menţionându-se în titlu şi hotărârea de încuviinţare; practic, hotărârea străină se învesteşte prin aplicarea formulei executorii pe traducerea legalizată, în limba română, a hotărârii străine;

d) actele autentificate de notarul public, care nu trebuie învestite cu formulă executorie;

e) cambia, biletul la ordin şi cecul, învestite cu formulă executorie;

f) actele de sancţionare în materia contravenţiilor; potrivit legii, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii neatacat în termen, precum şi hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluţionat plângerea constituie t.e., fără vreo altă formalitate;

g) t.e. privind creanţele fiscale; potrivit Codului de procedură fiscală, titlul de creanţă devine t.e. la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege;

h) alte înscrisuri cărora dispoziţiile legii speciale le recunosc putere executorie: decizia casei teritoriale de pensii pentru recuperarea sumelor plătite fără temei; contractul de vânzare-cumpărare, procesul-verbal de predare-primire a locuinţei şi contractul de împrumut, în sistemul Decretului-lege nr. 61/1990; contractul de garanţie reală imobiliară; contractul de leasing etc. înscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul de t.e. sunt puse în executare fără învestirea cu formula executorie.

(sursa: dictionar juridic)
Pentru a evita achitarea unei taxe de timbru si in acelasi timp sa faceti demersurile necesare pentru solutionarea cazului cat mai rapid, puteti initia o procedura de mediere cu partea adversa. Timpul de solutionare este mult mai scurt decat in instanta, si nu veti achita taxa de timbru. Daca veti ajunge la un acord cu cealalta parte, acest document poate fi dus la notar si astfel veti obtine un titlu executoriu complet. Comunicarea este foarte importanta si cu ajutorul unui tert, puteti ajunge la o solutie care sa fie favorabila si Dvs si celeilalte parti: win - win situation; in plus, solutia va fi decizia partilor si nu decizia unui judecator. Mult succes!
Buna,
Contractul de ipoteca mobiliara pe stocuri, incheiat sub semnatura privata si inregistrat in AEGRM, este sau nu titlu executoriu?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract imprumut cu garantie imobiliara intgril intgril Buna ziua!am imprumutat niste bani unui prieten si am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara.In cazul in care nu imi returneaza suma pana la data ... (vezi toată discuția)
Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie-angajament de plata suzy suzy un angajament de plata poate fi investit cu formula executorie daca nu a fost intocmit la notar ci doar a fost completat de catre firma creditoare ,s-a scris ... (vezi toată discuția)