avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumutul garantat cu ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumutul garantat cu ipoteca

Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ptr. care imprumutatorul doreste un sechestru sau o ipoteca.
Partile nu doresc autentificarea contractului la notar. Daca inscrisul care constata valoare imprumutata este unul sub semnatura privata, cum procedeaza partile pentru constituirea unei ipoteci sau luarea unui sechestru pe imobilul cu care s-a garantat acest imprumut?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:23, 11 Aprilie 2010
In nici un fel, pt ca nu se poate. Doar cu contract de imprumut autentic ( la notar) se inscrie ipoteca in cartea funciara.
Ok, iar taxele notariale ptr. un asemenea imprumut cu garantie care sunt?
Cat este taxa notariala ptr. constituirea unei ipoteci ?
Taxele se calculeaza in functie de valoarea imprumutului. Fiecare notar are o grila din care si-a ales niste tarife, deci la intrebarea dvs. poate sa va raspunda un notar.
Ok, dar..in baza unui contract de imprumut de bani sub semnatura privata, (fara garantie...fara ipoteca), pot cere in instanta instituirea unui sechestru asigurator pe imobilul imprumutatorului?
Codul de proc. civ. nu prevede daca titlul in baza caruia se instituie sechestrul trebuie sa fie autentic.
De altfel, si fara titlu, dar cu depunerea unei garantii, se poate institui sechestru asigurator, dar nu stiu cum o sa va ajute acest lucru, pt ca:
contractul de imprumut sub semnatura privata nu este titlu executoriu, doar cel autentic este. Deci va trebui sa investiti instanta cu o cerere pe care daca o admite, veti putea investi cu formula executorie o hotarare jud. def. si irevoc. Dar daca nu o admite?
Or, contractul autentic e titlu executoriu, si cu el mergeti direct la executor.

Alte discuții în legătură

Imprumut neachitat nanmarius nanmarius Buna ziua! In urma cu 3 luni am imprumutat o persoana cu suma de 10000 de euro pe care trebuia sa ii restituie pana la data de 1 Mai. Avand anumite dubii ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un bun imobil care a fost instrainat anterior unei terte persoane prin inscris sub semnatura privata Giulia71 Giulia71 Buna seara!Va solicit si eu ajutorul intr-o problema .Acum 1 an i-am imprumutat o suma de bani unei cunostinte ,imprumutul nu l-am facut la notariat ci l-am ... (vezi toată discuția)
Chitanta sub semnatura privata ella24 ella24 Buna ziua. Am imprumutat de la o persoana o suma de bani(mai precis 35.000 ron) si am semnat o chitanta sub semnatura privata in care ma oblig ca pana la ... (vezi toată discuția)