avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara gresita - Considerata gresita de ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara gresita - Considerata gresita de catre una din partile in proces.

In 2008 am solicitat un expert judiciar in constructii, care a efectuat practic doar niste calcule pe baza unor chitante colectate si predate de catre parati pentru niste renovari in locuinta mea, in absenta mea din tara. Expertiza s-a facut in absenta mea. Pe chitantele predate de catre parati nu exista numele ori data (cum se face inca in multe orase). As putea sa contest aceste chitante aduse de catre parati, avand in vedere ca nu pot demonstra ca acele chitante reprezinta cheltuilile facute de ei ?

Dupa 4 ani de ocupare a imobilului de catre parati, in 2012 i-am evacuat. Cand am intrat in imobilul meu am constatat ca acel deviz de expertiza din 2008 nu este bine intocmit (avand multe calcule "umflate"). Acum am inceput un nou proces in care cer contravaloarea uzurii imbunatatirilor inregistrate in devizul din 2008. As putea cere recalcularea expertizei din 2008 avand in vedere ca in actualul proces ma refer la continutul acelui deviz din 2008?

Am contactat EXPERTUL, dar acesta mi-a spus ca nu se mai ocupa de expertize, desi este pe lista expertilor de la Min. Justitiei. As putea propune eu un expert care sa indeplineasca niste conditii solicitate de mine (sa aiba internet pentru a putea aduce completari si documente aditionale) avand in vedere ca eu achit serviciile acestuia?
Va multumesc! procesro@yahoo.com
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
proces_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: proces_ro , utilizator 00:19, 24 Aprilie 2013
Expertul pe care doriti Dvs. sa-l propuneti si care indeplineste conditia ceruta de Dvs. (sa aibe internet pentru a putea comunica) poate fi angajat de Dvs. in calitate de expert consilier. Expertul oficial este desemnat de catre instanta. Daca aveti motive justificate si care pot fi dovedite puteti sa nu fiti de acord cu expertul numit de instanta. In acest caz instanta va desemna un alt expert.
Ce parere aveti despre recalcularea devizului din 2008. S-ar putea recalcula, avand in vedere ca ma refer acum in 2013 la aceleasi lucrari din deviz, care au fost uzate de catre parati si nu conservate? Preturile incluse sunt cele mai mari, nu preturile de piata; in deviz sunt obiecte inexistente in casa, cheltuielile voluptorii sunt incluse in cele utile, etc. Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
proces_ro, utilizator
Daca actualul proces are legatura cu devizul din 2008, puteti solicita instantei de judecata sa stabileasca ca obiectiv al expertizei, reevaluarea devizului din 2008. Daca se aproba, veti vedea diferentele.
proces_ro a scris: "As putea propune eu un expert care sa indeplineasca niste conditii solicitate de mine (sa aiba internet pentru a putea aduce completari si documente aditionale) avand in vedere ca eu achit serviciile acestuia ?"
Faptul ca dvs. achitati costul expertizei incredintate de catre instanta, nu obliga expertul sa intocmeasca un raport favorabil dvs. Expertul va analiza documentele existente la dosar, precum si alte docuemnte pe care le va solicita partilor in proces, va raspunde documentat la obiectivele fixate de catre instanta de judecata si va concluziona in spiritul si litera legii.
Cheltuielile de judecata se pot recupera de la partea care a pierdut procesul, prin hotararea definitiva a instantei de judecata.

Cere este rolul expertului consilier? Poate acesta sa asiste expertul oficial in timpul expertizei in imobilul meu? Poate sa elaboreze documente si sa le sustina in fata instantei, in cazul unor contestatii la expertiza facuta de expertul oficial? As putea comunica cu expertul oficial in timpul intocmirii raportului de catre acesta, daca consider necesara adaugarea unor documente/date suplimentare? Pot avea acces la un prealabil raport al expertului, inainte de a fi prezentat instantei, pentru prevenirea unor erori, care mai tarziu ar necesita mai mult timp pentru refacerea raportului ? Va multumesc!

Dle Gigi Popa, daca voi solicita instantei de judecata sa stabileasca ca obiectiv al expertizei, reevaluarea devizului din 2008, ar fi indicat sa prezint niste motive documentate/scrise intocmite de catre un expert consilier, prin care sa motivez erorile din expertiza tehnica din 2008? Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Expertul parte (expertul observator) il nominalizati dvs., propunandu-l instantei, care daca il accepta, il platiti dvs. separat, in baza unui contract de prestari servicii, contract pe care il depuneti la dosarul cauzei. Acesta participa impreuna cu expertul desemnat de catre instanta la desfasurarea expertizei tehnice, vizeaza raportul de expertiza tehnica, daca este de acord cu concluziile din raportul de expertiza intocmit de catre expertul desemnat. Daca nu este de acord cu concluziile, intocmeste un raport separat in care motiveaza de ce nu este de acord cu concluziile raportului. Expertul parte poate prezenta documente care sa ii sustina punctul de vedere, din raportul separat, atunci cand nu avizeaza raportul de expertiza tehnica intocmit de catre expertul desemnat.
Expertul parte ca si expertul desemnat, avand aceeasi specializare de expertiza, sunt obligati sa respecte legislatia in vigoare, atunci cand analizeaza documentele de la dosarul cauzei, respectiv documentele solicitate suplimentar partilor in proces (de expertul desemnat de catre instanta de judecata, sa intocmeasca raportul de expertiza tehnica judiciara), respectiv documentele prezentate expertului desemnat de catre partile in proces din proprie initiativa, pentru a le sustine punctul de vedere.
Expertul parte nu are in atributii sa sustina observatiile dvs. in fata instantei si nici sa intocmeasca alte documente decat cele mentionate de mine anterior, ca fiind in sarcina acestuia. Acest lucru il poate face avocatul dvs.
Orice document pe care dvs. il considerati necesar pentru sustinerea punctului dvs. de vedere il puteti prezenta expertului desemnat, in timpul efectuarii expertizei, dar nu in timp ce acesta isi intocmeste raportul de expertiza si scrie concluziile. In timpul intocmirii raportului, pe masura ce il scrie, expertul desemnat, daca considera util, poate sa va solicite alte documente. Dvs. nu puteti prezenta noi documente, in functie de concluziile raportului, in timp ce acesta este formulat in scris de catre expertul desemnat.
Expertul desemnat si dupa caz si expertul parte vor depune raportul/ rapoartele la arhiva tribunalului cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata, in atatea exemplare cate parti sunt in proces plus un expl. pentru instanta.
Puteti studia rapoartele la arhiva tribunalului si intra in posesia unui expl., dupa ce rapoartele respective au trecut pe la judecator si acesta a dispus arhivarea. La primul termen de judecata, dvs. ca parte in proces/ avocatul dvs., poate solicita un nou termen de judecata pentru studiere rapoarte si formulare observatii.
Observatiile formulate la rapoartele de expertiza se depun tot la arhiva tribunalului, sunt analizate de catre instanta si daca sunt acceptate, sunt transmise expertului desemnat si/ sau expertului parte pentru lamuriri suplimentare, care trebuie prezentate la urmatorul termen de judecata.
Daca doriti consiliere in nume personal, puteti solicita consultanta (contra cost, fara a nominaliza persoana respectiva in dosarul cauzei), unui expert tehnic judiciar din aceeasi specialitate cu ceilalalti doi experti mentionati - expertul desemnat si expertul parte. Consilierului dvs. personal ii puteti prezenta orice document pe care il detineti si sa ii cereti parerea asupra rapoartelor intocmite (luate de dvs. de la arhiva tribunalului, dupa ce au fost vazute de catre instanta). Acest expert va poate sfatui, in formularea observatiilor, dar nu va poate reprezenta in instanta. Tot dvs. sau avocatul dvs. veti sustine in fata instantei "sfaturile"/ observatiile consilierului dvs. pe probleme de expertiza tehnica judiciara.
Puteti prezenta instantei un document intocmit de catre un expert consilier (acest document este considerat ca act extrajudiciar, deoarece expertul respectiv nu a fost aprobat de catre instanta de judecata), document insusit si prezentat de catre dvs. in instanta, dar nu cred ca va avea un cuvant greu in instanta, in fata raportului intocmit de catre expertul desemnat si/ sau de catre expertul parte.

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila judiciara Alexandru Georgescu Alexandru Georgescu Expertul contabil numit de instanta este obligat sa accepte in raportul sau opinia separata a Consilierului parte ( expert contabil)? (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)