avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Semnatre expertiza - Expert Consilier
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Semnatre expertiza - Expert Consilier

Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor consilieri care sunt vreo 5 si toti cu mare experienta.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:
1. Am citit ca sunt obligat sa le aduc la cunostiinta raportul meu pentru a-si exprima concluziile separate (daca e cazul) - cum as putea sa procedez ca sa ma achit de aceasta obligatie fara sa fiu nevoit sa alerg dupa ei.
2. Daca ei au facut raport separat, cum sa procedez pentru a obtine semnatura lor pe raportul meu, daca e posibil fara sa alerg dupa ei.

Din cate am constatat sunt ffff greu de gasit si niciodata nu au timp.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 18 Mai 2017
In primul rand, ati procedat gresit, trebuia sa convocati, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, pe toti expertii consilieri (dupa caz, numai pe cei acceptati de instanta si mentionati in adresa dvs. de desemnare primita de la instanta), in ziua de ..., ora ...., la ... Expertii consilieri aveau obligatia sa se prezinte la convocare si sa studiati impreuna documentele aflate la dosarul cauzei si eventual cele puse la dispozitie, suplimentar de catre partile in proces, la data expertizei. Nu exista alta o obligatie legala. La data convocarii, intocmeati un PV in stabileati impreuna modul de actiune referitor la desfasurarea expertizei, semnarea raportului de expertiza intocmit de dvs., etc. PV se semna de toti cei prezenti.
Ce mai puteti face ? Contactati telefonic expertii consilieri si daca nu sunt de acord sa va intalniti in ziua de ..., ora...., la ....., puteti trimite cate un exemplar din raport, in copie xerox, la fiecare expert consilier, prin posta, cu confirmare de primire si cu solicitarea de a va transmite punctul lor de vedere, in scris, in termen de maxim ... zile.
Veti depasi, probabil, termenul de depunere raport de expertiza. Pentru a nu fi amendat, depuneti la instanta, cu adresa, nr. inregistrare/ data, copii dupa adresa de trimitere a raportului la expertii consilieri si originalele confirmarilor de primire.
Daca nu primiti raspuns la solicitarea dvs. catre expertii consilieri si a trecut un numar rezonabil de zle (aprecierea va apartine si in functie de termenul de judecata urmator), puteti sa depuneti raportul de expertiza, mentionand in adresa de depunere motivul pentru care nu exista la raport, parerea scrisa a expertilor consilieri.
Semnatura expertilor consilieri pe raport este solutia cea mai simpla, ca sunt de acord cu concluziile raportului.
NCpP mentioneaza:
-ART. 178 Raportul de expertiză
(1) După efectuarea expertizei, constatările, clarificările, evaluările si opinia expertului sunt consemnate într-un raport.
(2) Când sunt mai multi experti se întocmeste un singur raport de expertiză. Opiniile separate se motivează în acelasi raport.
(3) Raportul de expertiză se depune la organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei.
Se subintelege (fara o precizare expresa) ca raportul se semneaza de toti expertii. Daca depuneti punctul de vedere al expertilor consilieri, in scris, o data cu raportul, nu cred ca vor exista probleme de la instanta.
Multumesc.
Multumesc inca o data si va rog sa ma ajutati cu cateva neclaritati.
In cauza, ANAF este parte civila. Trebuia sa convoc doar expertii sau si partile impreuna cu expertii?
Este un termen limita pentru convocare ?
Din c.p.p. si raspunsul dvs am vazut ca trebuie sa fie doar un raport. Daca expertii au opinie separata cum se procedeaza? Imi trimit concluziile lor pe care le includ in raport si pe urma trimit raportul modificat pentru semnare?
La expertiza se convoaca partile in proces si expertii consilieri, in conditiile prevederilor din CpP. Trebuie sa cititi cu atentie legislatia. Presupun ca sunteti la prima expertiza de acest gen.
-art.175 Drepturile si obligatiile expertului
(2) Expertul are dreptul să ia cunostintă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei.
(3) Expertul poate cere lămuriri organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei cu privire la anumite fapte ori împrejurări ale cauzei ce trebuie evaluate.
(4) Expertul poate cere lămuriri părtilor si subiectilor procesuali principali, cu încuviintarea si în conditiile stabilite de organele judiciare.
(7) Expertul are obligatia de a se prezenta în fata organelor de urmărire penală sau a instantei de judecată ori de câte ori este chemat si de a-si întocmi raportul de expertiză cu respectarea termenului-limită stabilit în ordonanta organului de urmărire penală sau în încheierea instantei. Termenul-limită din ordonantă sau încheiere poate fi prelungit, la cererea expertului, pentru motive întemeiate, fără ca prelungirea totală acordată să fie mai mare de 6 luni.
Cu acceptul organului judiciar puteti face convocarea asa cum considerati util pentru expertiza.
- art. 177 Procedura efectuării expertizei
(1) Organul de urmărire penală sau instanta de judecată, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părtile, subiectii procesuali principali, precum si expertul, dacă acesta a fost desemnat.
(2) La termenul fixat se aduce la cunostinta procurorului, a părtilor, a subiectilor procesuali principali si a expertului obiectul expertizei si întrebările la care expertul trebuie să răspundă si li se pune în vedere că au dreptul să facă observatii cu privire la aceste întrebări si că pot cere modificarea sau completarea lor. De asemenea, după caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmează să le analizeze.
(3) Expertul este înstiintat cu privire la faptul că are obligatia de a analiza obiectul expertizei, de a indica cu exactitate orice observatie sau constatare si de a expune o opinie impartială cu privire la faptele sau împrejurările evaluate, în conformitate cu regulile stiintei si expertizei profesionale.
(4) Părtile si subiectii procesuali principali sunt încunostintati că au dreptul să ceară numirea câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei.
(5) După examinarea obiectiilor si cererilor făcute de părti, de subiectii procesuali principali si expert, organul de urmărire penală sau instanta de judecată pune în vedere expertului termenul în care urmează a fi efectuată expertiza, încunostintându-l totodată dacă la efectuarea acesteia urmează să participe părtile sau subiectii procesuali principali.
- art. 178 Raportul de expertiză
(2) Când sunt mai multi experti se întocmeste un singur raport de expertiză. Opiniile separate se motivează în acelasi raport.
(3) Raportul de expertiză se depune la organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei.
Convocarile se fac in urma discutie pe care o purtati cu procurorul care in final emite ordonanta care stabileste ceea ce aveti de facut.
ANAF parte civila ? in proces penal ? inainte de cercetarea penala ? Ciudat. Ceva este neclar.
Termenul de convocare este in functie de prevederile din ordonanta procurorului. Raportul intocmit de dvs. ramane la fel daca nu sunteti de acord cu observatiile expertilor consilieri si observatiile acestora se depun o data cu raportul. In mod normal, la depunerea raportului sunt prezenti impreuna expertul desemnat si expertii consilieri si se discuta concluziile cu procurorul.
Dosarul este in instanta. Instanta m-a numit. Aveti dreptate, e prima expertiza.

Alte discuții în legătură

Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila cu drepturi de autor Daniela04 Daniela04 Buna ziua. As dori sa va intreb daca expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si expertul numit , de exemplu , in cadrul convocarii , daca este ... (vezi toată discuția)