avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil din Romania pentru angajat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil din Romania pentru angajat in Germania

o persona cu contract de munca in germania in ce conditii poate beneficia de indemnizatie de crestere in romania.El este tata iar sotia nu a avut serviciu
Cel mai recent răspuns: ContSters290321 , utilizator 13:27, 8 Mai 2013
poate beneficia daca a facut contract de munca cu o firma din Romania,care plateste contributiile la statul Roman,indiferent daca lucreaza in Germania
Daca persoana respectiva lucreaza in Germania,cu contract de munca in Germania,ne-avand legatura cu vreo firma din Romania,atunci nu va putea primi indemnizatie crestere copil de la statul Roman,ci poate beneficia dupa legile din Germania acolo unde lucreaza.
nu ,este cu contract individul in germania,acolo care sunt conditiile?
Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a lucrat numai in Germania atunci se supune legilor din acea tara si va solicita acolo acordarea unei astfel de indemnizatii pentru CCC.
Ordinul nr.1474/2011 prevede:

1. Situatie

O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutia
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

2. Situatie

O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua!!! Stiti cumva ce acte doveditoare imi trebuie din tara unde am lucrat? k sa compenseze cu lunile care le am lucrate aici. va multumesc mult!!!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului Urobertt Urobertt Buna seara Intrebarea mea este: Eu si sotia mea muncim in Germania din 06.2015 cu contract de munca, sotia mea e programat sa nasca in aprilie, dupa nasterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilulu milan12 milan12 Lucrez cu PFA in strainatate si am venituri de 1400 e lunar de 1 an si jumatate.in curan vom avea un copil si doresc sa stiu daca pot opta eu pentru ... (vezi toată discuția)