avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Carnet conducere retinut in Germania
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Carnet conducere retinut in Germania

Buna ziua, mi-a fost retinut carnetul de sofer UE emis in Romania pe teritoriul tarii Germaniei, 30 zile pentru ca am trecut pe rosu la semafor si m-a luat blitzul; Amenda 250 eur platita si justificata;Predau carnetul la cea mai apropriata sectie de politie,imi da dovada de retinere a carnetului auto pentru 30 zile si date despre ce a fost retinut; Intrebarea este am voie sa conduc pe teritoriul tarii Romaniei? Fac traducerea la aceea hartie de la politia din Germania ?Care au mai fost in cazul meu rog informatii ,va multumesc !
Cel mai recent răspuns: AlexDod , utilizator 23:12, 5 Septembrie 2018
pe perioada suspendarii nu aveti voie sa circulati cu o hartie tradusa.
Tradusa,apostila? Si atunci in legistlatie am citit ca sanctiunea se aplica doar pe teritoriul tarii unde a fost incalcata regula de circulatie; Atunci cum pot conduce in alt stat?
in statul in care s-a savarsit fapta nu se poate circula decat in perioada valabilitatii dovezii cu drept de circulatie si nu poti conduce in alt stat cu o dovada tradusa a retinerii permisului de conducere.
unde ati citit ca sanctiunea se aplica doar pe teritoriul statului unde s-a savarsit fapta?
ar insemna ca daca ti se suspenda permisul sau se anuleaza in ROmania sa poti pleca linistit in alta tara si sa conduci fara probleme.

Art.23. - (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.
ca sa recapitulam.
dvs. vi s-a retinut permisul in Germania ptr 30 de zile si ati primit in schimb o dovada a retinerii in care se mentioneaza cauza retinerii.
nu precizati daca in acea dovada este sau nu cu drept de circulatie dar sa presupunem ca este cu drept de circulatie.
intrebarea dvs. se refera la faptul daca puteti circula cu acea dovada in Romania.
am inteles bine sau nu?

daca raspunsul este afirmativ va spun ca nu aveti acest drept deoarece dovada este valabila doar pe teritoriul tarii respective.
acelasi lucru este valabil si in Romania. daca ai o dovada cu drept de circulatie ptr 15 zile nu poti sa conduci pana la mos Craciun in Finlanda cu o traducere a dovezii data de politia romana, apostilata si superapostilata.

de obicei presa mai exagereaza dar daca ati citit cu atentie in articolul respectiv se mentioneaza urmatoarele:
"După aderare, însă, măsurile luate pe teritoriul UE sunt comunicate şi autorităţilor române."

ptr a fi mai precis HG 1391 -raoug195 :

Art. 213. – (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române si în cazul când titularul permisului de conducere eliberat de catre autoritatea competenta din România a savârsit o fapta pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotarâre, o astfel de masura.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Circulatie in ue cu dovada de circulatie sile_do sile_do as dori si eu o informatie.pot circula cu dovada de circulatie in tari UE si non-UE?Dovada este prelungita in fiecare luna.permisul este retinut pana la ... (vezi toată discuția)
Circularea pe teritoriul ue cu dovada de circulatie Barboo Barboo Buna ziua oameni buni Avand in vedere ca facem parte din UE, sunt foarte curios daca se poate circula pe teritoriul UE cu DOVADA DE CIRCUATIE, care iti este ... (vezi toată discuția)
Retinere permis strain ba.marinescu ba.marinescu Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu retinerea permisului strain. Sunt roman cu domiciliul in Germania si posed permis de ... (vezi toată discuția)