avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager, facut intre bunici si unicul nepot, de catre rudele indirect mostenitoare?

Buna ziua!

Ma confrunt cu o problema foarte neplacuta, datorita unor rude rau intentionate si va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei, au refacut de la 0 (daramat complet ) casa parintilor tatalui meu (bunicii mei).Tata a fost singurul lor copil si cat a fost in viata, nu s-au facut hartii prin care el sa intre in posesia casei ridicate de el -pe terenul bunicului meu - nu a existat nici un dubiu legat de o posibila instrainare a acestei locuinte, de catre bunicii mei.Cand a decedat tata, acum 9 ani, am ramas eu cu mama (eu sunt singura la parinti)amandoua ne-am ocupat de casa si de bunici, dezinteresat - exact asa cum se intampla cand traia tata.Mama nu mai are parinti, a tinut foarte mult la parintii tatalui mei si a muncit foarte mult pentru aceasta casa- chiar daca titular de drept era bunicul meu. La un moment dat , dupa moartea tatalui, am fost sfatuite sa facem un act de vanzare cuparare cu uzul fruct viajer -prin care casa intra in posesia mea dupa moarte bunicilor - sincera sa fiu este total incoret acest act - bunicii mei nu au pus nici un banut -toata casa - foarte mare si faina, a fost facuta de parintii mei - ei doar au beneficiat de tot confortul oferit, fara nici o discutie -practic li s-a cuvenit. In prezent - eu voi intra in posesia casei dupa moartea bunicului meu ( bunica a decedat acum 2 ani - actul il aveam facut la data decesului) . Necazul mare este ca bunicul , de cand a ramas singur, (de care ne-am ocupat sa nu ii lipseasca nimic niciodata si a avut tot ce si-a dorit de la noi - mamei mele i-a fost foarte mila de ei , mai ales dupa decesul tatalui meu care era singurul lor copil si le-a facut toate poftele) - a inceput sa se imprieteneasca cu fiica uneia dintre surorile lui , cu care nu am fost in relatii apropiate niciodata, dar nici nu ne-am certat, iar acum - in momentul in care ajungem la sfarsit de saptamana la el, nu ne poate suporta - nu ii convine nimic din ce facem, nu il multumeste nimic, orice ii dam, ii aducem - pentru el nu e destul. Inclusiv vecinii si celelate rude sunt uimiti de atitudinea lui schimbata ( are 85 de ani ) si nimeni nu intelege ce are. Am avut o discutie mai dura cu el saptamana trecuta- tot timpul vrea bani - eu platesc toate cheltuielile casei, luna de luna - chiar daca nu stau zi de zi - ii asigur toata mancarea , haine si tot timpul ii lipseste ceva - iar cand l-am intrebat ce pot face in plus ,m-a dat de poarta afara si mi-a spus ca ma scoate din drepturi si ca singura nepoata pe care o recunoaste este aceasta individa (nepoata lui din sora).Sincera sa fiu, sunt socata, am bagat asa multi bani aici, l-am purtat la doctori - e cardiac, l-am ingrijit si rasfatat tot timpul (mai ales ca m-au crescut bunicii de la 6 luni pana la 7 ani)- iar acum pentru ca locuiesc la 70 km si nu pot sta zi de zi sa urmaresc ce face femeia asta in casa mea , ma trezesc ca raman fara munca parintilor mei ???Oricum eu am si hartii si martori( zeci de persoane care cunosc evolutia lucrurilor), dar s-ar putea ca el sa anuleze acutul de vanzare cumparare cu uzul fruct viajer si sa lase casa acestei parvenite, fara stirea mea?Exista acest risc, in situatia data, chiar daca mostenitori directi, din fiu, in afara de mine nu are si are doar nepoti din frati?
Multumesc pentru timpul acordat!
Nu poate face nimic fara stirea Dvs.
Poate ca nu intelegeti prea bine actul pe care il aveti. Dvs sunteti proprietarul imobilului iar bunicul are numai un drept de uz (utilizare a locuintei). El nu poate dispune de bunul imobil, pe cale de consecinta nu il poate da nepoatei.
Actul de vanzare cumparare poate fi anulat in instanta insa pana acolo e cale lunga.
In acest caz se poate face dovada cu martori ca parinti tai au construit respectiva casa desi terenul este al bunicului si casa veche sa zicem . Mai se poate face dovada cu facturi ale materialelor de constructii , platile facturilor de intretinere dar si prin marturia vecinilor ca l-ati ingrijit pe acesta in tot acest timp . Mai exista varianta unui cotrol psihiatric in prezent prin care se poate scapa de orice problema adica daca un medic va elibera un act ca acesta nu mai este in toate calitatile sale mintale .
In acest caz sau in orice caz ca si prim mostenitor al bunicului era tatal dumnevostra . Dar pentru ca el nu mai traieste mostenitori ai acelei proprietati sunteti doar voi copii tatalui vostru in procent de 75 % daca moare bunicul si doar 25 % mama voastra dupa noul cod civil .
In cazul de fata oricum sunteti mostenitori dar avand in vedere ca bunica dumneavoastea a murit pe vremea vechiului cod civil . aveti doar 25 % partea tatalui vostru dupa bunica .

Vechiul cod civil zicea in felul urmator : in cazul in care un sot decedeaza jumatatea sa din bunuri se imparte la urmasi plus sotul in viata. Adica sotul in viata are cei 50% ai lui plus procentul din cei 50% ai sotiei care se imparte in parti egale . In cazul dumneavostra avand in vedere ca soti au avut doar un fiu procentul bunici dumneavoastre se imparte la doua persoane adica la bunic si la tatal dumneavostra iar prin urmare bunicul va detine 75% din tot ce este acolo.
Dupa codul civil actual daca bunica dumneavostra ar fi murit in perioada noului cod civil intarteala dse facea in felul urmator: bunicul avea 50% partea lui si doar un sfert din jumatatea bunici adica doar 12.5 % cea ce ar fi insemnata ca dumneavoastra sa fi mostenit 37.5% din intregul imobil.
Multumesc pentru raspunsuri!Pe mine m-a ingrijorat situatia, deoarece in acest act de vanzare cumparare pe care il detin eu, se specifica faptul ca el este stapan cat traieste, iar eu intru in posesia imobilului dupa moartea sa.Plata casei se face in bunuri si ingrijire medicala, nu in bani, inclusiv cele necesare pentru inmormantare si dupa. Teoretic are drepturi depline, inclusiv sa nu ma primeasca in curte ( practic nu cred ca s-ar incumeta pentru ca i-ar fi imposibil dintr-o pensie de 350 lei, sa intretii o casa de 370 mp , cu gospodarie in buna regula,cu tratament medicamentos necesar varstei si hrana).Mi-e penibil,va rog sa ma credeti, inclusiv faptul ca am ajuns sa ma gandesc la asa ceva; si totul datorita unei parvenite care nu stiu daca are habar de existenta acestui act sau care daca stie, se gandeste in mintea ei limitata, ca bunica-miu, in drepturi depline, il poate anula cu mine si intoarce in favoarea ei!
infolegi
Bunicii au vandut deja bunul imobil din ce relateaza utilizatorul..... nu mai au nici o relevanta cotele succesorale atata vreme cat nu mai este nimic de mostenit. B-)
Pentru noment nu trebuie dovedit nimic si nu e necesara nici o actiune.

ANAELENAD
Mai cititi contractul de vanzare cumparare cu atentie..... Dvs sunteti proprietarul, nu bunicul (altfel nu ar fi fost act de vanzare cumparare). Inteleg ca este vorba si de o obligatie de intretinere. Va sfatuiesc sa va achitati in continuare de aceasta obligatie, contractul de vanzare cumparare putand fi anulat in instanta in cazul in care clauza nu este respectata.

Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2013
Admin, administrator
Acesta prin actul de cumparare vanzare a putut vinde doar partea sa din imobil .
Prin actul de cumparare vanzare persoana caruia i sa vandut bunul este in prezent proprietar de drept deplin iar bunicul dumneavostra are doar dept de folosinta si nici un drept de proprietate . Prin uzul fruct viager in momentul instrainari bunicul dumneavostra doar sa asigurat ca dupa vanzarea imobilului catre dumneavostra nu va fi trimis in strada . Tot prin uzul fruct viager daca sa pus si interdictie de girare sau instrainare nu veti avea posibilitatea sa vindeti sau sa girati atata timp cat traieste el . In cazul in care bunicul si nepoatea sa va inainta in instanta un proces prin care veti fi acuzata ca nu ii asigurati conditiile necesare subzistentei atunci cu martori puteti face dovada ca il spalati, ii dati de mancare ,medicamente ... Si ii puteti face chiar si o expertiza psihiatrica prin care sa dovediti ca in prezent acesta nu se afla in toate calitatile sale mitale . Iar prin urmare doar el poate sa va dea in judecatea petru asa zisele nemultumiri si nu nepoata in numele ei propriu .

Alte discuții în legătură

Deschiderea succesiunii valy 84 valy 84 Buna ziua as dori sa primesc si eu o informatie cu privirea la intervalul de timp in care se poate deschide o succesiune. Bunica mea a murit in anul 2001. ... (vezi toată discuția)
Actul de mostenire, Clara iordache Clara iordache Buna ziua,am o intrebare legata de actul de mostenire,eu am 1 frate dar are alt tata,tatal actual nu ma are decat pe mine,unicul copil,insa tata a decedat,mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire Carolina17 Carolina17 Bunica mea are un apartament, nu are copii sau frati, prin urmare doar eu sunt mostenitoarea ei, as vrea sa stiu cum se procedeaza si cat costa sa transcriu ... (vezi toată discuția)