avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... instanta competenta copil cu doua cetatenii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

instanta competenta copil cu doua cetatenii

Buna ziua,
Sunt mama a unui copil rezultat din relatia cu un cetatean dintr-o tara din Ameriaca Latina. Copilul meu are 5 ani si are si certificat de nastere romanesc. Am locuit in Peru pana acum aproximativ o luna cand m-am intors in Romania la vechiul meu domiciliu impreuna cu copilul. Tatal copilului m-a insotit sa in Romania de teama sa nu raman aici.Oricum pana la acest moment mi-a interzis sa parasesc tara lui si cu greu am reusit sa-l conving sa ajungem si acasa la mine. Pot sa introduc la domiciliul meu cerere pentru stabilirea domiciliului minorului?Sotul meu are viza pana la sfarsitul lunii si eu ma voi opune sa mai plece cu copilul.
Multumesc!
Copilul cu ce acte a calatorit ?
A calatorit cu acordul tatalui si cu pasaport propriu, insa mi-e teama sa ma mai intorc in casa lui fiind extrem de violent
e. Pot sa introduc la domiciliul meu cerere pentru stabilirea domiciliului minorului?Sotul meu are viza pana la sfarsitul lunii si eu ma voi opune sa mai plece cu copilul.
Multumesc!

Adresati-va instantei de judecata in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra.

Autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.
Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului .

( tatal va trebui sa respecte programul de vizitare ce va fi stabilit, neputand parasi tara cu minorul in afara intervalului de timp fixat de catre instanta de judecata).

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

La stabilirea modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti, instanta are in vedere interesul superior al copilului, notiune care vizeaza un intreg context situational, respectiv imprejurari privind varsta si sexul copilului , opiniile si preferintele acestuia, relatia dintre copil si fiecare dintre cei doi parinti, posibilitatile materiale si moralitatea parintilor, orice forma de violenta in familie.

In procesul dedus judecatii va trebui sa dovediti faptul ca ii puteti oferi copilului dumneavoastra toate conditiile necesare unei dezvoltari corespunzatoare , sub aspect material si afectiv.

Succes.

Buna ziua, multumesc foarte mult pentru raspunsul primit. Exista vreo problema in faptul ca m-am intors numai de o luna in Romania? Am deja serviciu si caut gradinita pentru copil. Multumesc!
Nu exista niciun impediment pentru a promova actiunea introductiva de instanta.

Alte discuții în legătură

Refuz imbarcare zbor AndreeaMW AndreeaMW Sunt cetatean roman cu rezidenta in Peru si in data de 5 noiembrie am dorit sa calatoresc din Peru spre Romania . In aeroportul din Lima mi s-a refuzat iesirea ... (vezi toată discuția)
Procura minor sergiuoctavian sergiuoctavian Buna ziua, Am o prietena care are un copil minor, nascut in Italia, dar nu a fost casatorita cu tatal copilului iar la nastere copilul a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)
Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot ... (vezi toată discuția)