avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA

Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in Timisoara si am vrut azi sa-mi reinnoiesc Cartea de identitate care expira in Nov.2013.M-au pus sa semnez retragerea Cererii de eliberare a Cartii pe motiv ca am domiciliul in America?! Care este adevarul despre aceasta situatie? Am venit in Romania dupa 6 ani sa-mi vizitez familia si plec cu un gust amar ca m-au acuzat de fals.Cartea(care acum 10 ani am facut-o la Arad la socrii)se numea Buletin de identitate,mi-au retinut-o si nu mai am alt document valabil cu care sa dovedesc cetatenia romana,cu aceasta am intrat in tara,iar saptamina viitoare plec in SUA.Mi-au spus ca nu pot avea doua domicilii!
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
rodiea10, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:52, 13 Mai 2013
Buna ziua,
DA, puteti avea si asemenea act. Se numeste carte de identitate si se elibereaza fie in Romania cand veniti fie printr-un consulat sau ambasada Romaniei din SUA!
Buna ziua Domnule Avocat,va multumesc ca mi-ati raspuns imediat la intrebare si m-am mai linistit,dar ce fac fara Cartea de identitate care mi-au retinut-o azi la mun.Timisoara.Marti plec in America si eu am intrat in Romania cu aceea Carte,valabila inca pina in Nov.2013.?.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cetatenii romani nu pot avea doua domicilii.

Art. 26 din OUG 97/2005 republicata:
[...]
(2) Cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta. In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.

Nici cartile de identitate nu se pot obtine direct prin consulat.

rodiea10, aveti pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate? Nu prea inteleg cum de mai aveati cartea de identitate romaneasca si nici de ce ziceti ca ati intrat cu ea in tara - in mod sigur ati intrat cu pasaport. Nu aveti nevoie de ea nici cand plecati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
Ares-3, moderator
va trebuie pasaport romanesc (care dovedeste cetatenia romana) in care sa scrie ca aveti domiciliului in strainatate.
Poate calatori si cu pasaportul american (daca are), nu e obligatoriu sa aiba si pasaport romanesc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt din rep. moldova, dar am cetatenie romana si ... cata-11 cata-11 Buna ziua, sunt din Rep. Moldova, dar am cetatenie romana si pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate. Pot obtine buletin romanesc permanent (adica pe 7 ... (vezi toată discuția)
Repatriere din sua Anca Ducu Anca Ducu Buna seara, Mătușa și unchiul meu doresc sa locuiască in România, după 27 de ani de domiciliu in SUA. Sunt cetățeni americani și au pașaport ... (vezi toată discuția)
Pot cumpara teren ca cetatean american? cheloo03 cheloo03 Buna ziua, incerc sa dau de niste raspunsuri concrete de ceva vreme, si am zis poate aici am mai mult noroc. Sunt stabilit in state de 15 ani, sunt cetatean ... (vezi toată discuția)