avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu casatorie

Buna ziua ,

Daca in perioada preavizului de 20 de zile, angajatul se casatoreste , poate dispune de cele 5 zile libere conform legii ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 13 Mai 2013
Legea este aplicabila numai personalului bugetar ... pentru sectorul privat, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern ori prin contractul individual de munca.

Pe perioada de preaviz se poate beneficia de asa ceva .....
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da,se poate
Chiar daca ultima zi de preaviz este 10 ale lunii iar persoana se casatoreste pe data de 7 ale lunii, asta inseamna ca cele 5 zile prevazute in CIM sa intre in vigoare icepand cu 10 ale lunii ? practic doar pe 10 persoana respectiva mai este angajata in acea societate .
Chiar daca ultima zi de preaviz este o anumita data ... pana la incetarea c.i.m.., angajatul are toate drepturile si obligatiiile prevazute in c.i.m., in reg.intern, in ccm aplicabil sau in lege.
Aspectul ridicat este mai mult decat pertinent ,in situatia aceasta nr de zile libere platite de la 5 se va diminua la numarul de zile libere platite corespunzatoare pana la data incetarii cim.
Mai exista posibilitatea (de comun acord cu angajatorul) sa se efectueza plata integrala a celor 5 zile, dat fiind faptul ca o parte dintre ele pot fi luate cu prilejul evenimentului respectiv , adica si inainte de producerea lui , necesare fiind organizarii evenimentului ,sa zicem Depinde acuma ce mentiuni sunt facute in ccm sau regulamentul intern sau cim cu privire la modul de acordare a acestor zile libere.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cãsãtorie în perioada de preaviz cataiin cataiin Există următoarea situaţie: În ultima zi de preaviz te căsătoreşti, prima căsătorie şi nu reuşeşti să anunţi angajatorul. Conform CCM ai dreptul ... (vezi toată discuția)
Probleme in caz de disponibilizare cf. art.65, alin1 cm puideurs puideurs Buna ziua, Am 2 probleme, va rog frumos sa ma ajutati: 1. Un angajat este instiintat (prin decizie) ca urmeaza a fi disponibilizat la expirarea celor 20 zile ... (vezi toată discuția)
Zile libere la casatoria angajatului puicuta puicuta Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie (vezi toată discuția)