avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebari

am fost concediat pe motive de reorganizare a firmei, sunt in preaviz. am aflat de la cineva ca angajatorul o sa aduca pe altcineva in locul meu care a cerut un salariu mult mai mic decat al meu. dar persoana respectiva a spus sa nu ii fac probleme cu seful. inainte de a mi se comunica faptul ca voi fi concediat, secretara mi-a spus ca o sa mai vina un baiat si eu voi "zbura". in perioada preavizului, angajatorul a facut nenumarate presiuni asupra mea sa plec sigur. Atat patronul cat si secretara au facut crize de nervi ca sa plec. Eu trebuie sa stau pana se termina preavizul.
Intrebarile mele sunt:
1. Poate angaja in locul meu imediat pe cineva daca pe mine m-a dat afara pt reorganizarea firmei si mi-a scris ca nici nu sunt alte locuri disponibile pt mine?
2. Daca ii dau in judecata, ei mai pot aduce acea persoana care sa ma inlocuiasca?
3. Care e termenul pana la care pot sa-i dau in judecata? Pana la expirarea preavizului?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:42, 3 Martie 2009
Din cate stiu eu nu mai pot angaja timp de 1 an pe nimeni pe acel post.

Timp de dat in judecata este destul.
1. Reorganizarea firmei poate implica si reducerea postului ocupat de dvs. si daca nu are alt post disponibil va poate concedia cu art.65(1) din Codul muncii. Daca este concediere individuala poate angaja pe altcineva in locul dvs.
2. Aveti sanse mici sa castigati procesul deoarece angajatorul stie cel mai bine daca are sau nu nevoie de postul respectiv. Daca este destept schimba denumirea postului si angajeaza imediat pe altcineva.
3. In decizia de concediere scrie si termenul si instanta la care va puteti adresa: in 30 de zile de la comunicarea deciziei, la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta.
Daca veti putea face dovada ca desfiintarea postului nu este reala atunci vorbim de o concediere abuziva, si veti avea castig de cauza.
O mare hiba a sistemului legislativ o reprezinta lipsa obligativitatii inregistrarii organigramei pentru societati cu capital privat, astfel cu greu se poate discuta de desfiintare reala a unui post, despre posturi vacante si asa mai departe.......
Puteti contesta decizia de concediere in termen de 30 zile de la data aducerii la cunostinta, la tribunalul pe raza judetului unde aveti domiciuliul. Daca este vorba de desfinntare a postului, angajatorul nu poate angaja timp de 9 luni pe postul desfiintat iar daca firma se redreseaza si se reinfiinteaza posturile, au obligativitatea de-a contacta persoanele concediate initial pentru a le propune revenirea pe post, inainte de-a recruta din surse externe.

Din cate expuneti dvs situatia, nu stiti cu certitudine daca va veni alta persoana exact pe postul ocupat de dvs. La reorganizare este posibil sa se fi desfiintat postul dvs dar sa fi fost infiintat alt post, cu alta denumire, alte atributii (eventual sa le cuprinda si pe cele ale postului dvs din prezent)_ cu alta incadrare si salarizare insa. In aceste conditii, nu prea puteti face mare lucru.

Diin cate povestiri si dvs, nu prea mai sunteti dorit la actualul loc de munca si nu v-as incuraja la o actiune in instanta decat daca aveti informatii sigure iar sansa de castig sa fie de partea dvs.
V-as sfatui mai degraba sa va canalizati energia in a va cauta un alt loc de munca. Cateodata angajatorii nu stiu sa-si pretuiasca angajatii decat dupa ce i-au pierdut.
pai eram 2 angajati:o secretara si un inginer.si va angaja altul in locul meu de inginer. pe foaia pe care am primit-o in care ma anunta ca sunt concediat nu e nici un termen pana la care pot adresaa instantei.

Alte discuții în legătură

Sunt agajat pe conventie si am fost concediat prin desfiintarea postului! Waterpuff Waterpuff Firma la care lucrez a decis sa ma concedieze pe motivul desfiintarii postului din dificultati economice.Tin sa mentionez ca acum un an eram proaspat absolvent ... (vezi toată discuția)
Concediere din initiativa angajatorului prin desfiintarea postului ContSters305382 ContSters305382 Buna ziua, Numele meu este C.D.. locuiesc in jud. Ilfov . Am fost concediata de la locul de munca din initiativa angajatorului, prin desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca ciprian2015 ciprian2015 Sunt angajat la o Societate unde ocup functia de InspectorSSM . Actual sunt in CM dar primesc acasa o notificare prin care ma anunta ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)