avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat in perioada de proba(4 zile)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat in perioada de proba(4 zile)

Cum se face ca la nici 4 zile au aparut inspectorii in vizita - totul a fost in regula cu restul angajatilor si restul actelor, mai putin persoana ce se afla in perioada de proba(eu am tras concluzia ca a fost intentionata mai ales cand le-a dat urmatorul raspuns) : le-a spus ca lucreaza de 4 zile. Fara carte de munca. Fara contract incheiat. Ce se poate face in aceasta situatie si la ce ar trebui sa se astepte persoana cu firma?
Am citit pe internet si am vazut ca in cazul unei perioade de probe se poata amana contractul de munca pana la 20 de zile. Este valabil si aici ? Va multumesc!
Mentionez ca nu sunt eu angajatorul ci o persoana apropiata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 15 Mai 2013
1. Perioada de proba face parte din contractul individual de munca (CIM), adica incheiati si semnati CIM, ii stabiliti perioada de proba (la lit.L = Alte clauze), inregistrati CIM in Revisal si abia apoi salariatul incepe munca.

2. Din Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. (somaj)

(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
...

Art. 32
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

(3) Perioada de proba constituie vechime in munca.
@ Strasbourg

1. In acest caz, sanctiunea este amenda pentru munca la negru ... sanctiunea se poate aplica atat pentru angajator, cat si pentru salariat.

2. Nu exista asa ceva amanarea perioadei de proba pana la 20 de zile ... ceea ce ati citit este eronat, intrucat nu are baza legala ...
Inainte de inceperea unei perioade de proba salariatul are incheiat un contract de munca, care trebuie sa respecte toate prevederile Codului Muncii. Acest contract se incheie si se inregistreaza in cel mult 20 de zile din momentul inceperii lucrului si are acelasi statut ca celelalte contracte de munca din respectiva firma.
Nu inteleg eu cum trebuie sau inteleg altceva sau este vorba despre cu totul altceva?
C.i.m. se completeaza si se transmite in REVISAL cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza ..

Art. 4 din HG nr.500/2011:
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
....

Ceea ce stiti dvs s-a abrogat la data de 01.01.2011 ...
multumesc pentru raspuns! totul este clar acum.

Alte discuții în legătură

Angajare pantial pantial Deschid un nou punct de lucru in comert si doresc sa angajez o persoana pentru o perioada de proba. Cum fac asta ? Multumesc pentru ajutor ! (vezi toată discuția)
Acasa.v acasa.v acasa.v buna ziua am o intrebare am un CIM pe perioada nedeterminata cu incadrare sofer masina mare tonaj la alte clauze sant specificate urmatoarele; perioada de ... (vezi toată discuția)