avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum obtin calitatea de coasigurat sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum obtin calitatea de coasigurat sanatate

Sunt pensionara, iar mama mea nu are niciun venit, eu o intretin, dar nu locuim la aceeasi adresa. Pot sa o fac coasigurat? Ce acte sunt necesare? Multumesc
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 13:26, 14 Iulie 2014
Da, puteti sa o declarati coasigurat. Nu are importanta domiciliul. Nu se plateste nimic in plus.

Ordinul nr.617/2005:

ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
.....
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;

ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi pãstreazã calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cãrei întreţinere se aflã are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.


Va sfatuiesc sa mergeti la casa de sanatate cu actele precizate mai sus si sa intrebati unde trebuie depuse. Pentru declaratii au ei formulare de obicei.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
As dori sa stiu si eu cum se procedeaza daca doresc sa o trec pe mama la coasigurati. Mentionez ca sunt salariata. Am adaugat-o in declaratia 112 si am transmis-o, dar vreau sa stiu daca tr sa merg personal la casa de sanatate sa depun ceva acte si daca tr adeverinta eliberata de la angajator pt. cei de la casa in caz ca tr sa merg acolo. Are certificat fiscal, acesta tr depus la angajator? Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine cu toate detaliile legate de acest lucru. Multumesc frumos.
Ca salariata trebuie sa declarati la angajatorul dvs. ca aveti in intretinere mama si ca doriti sa fie coasigurat. La declaratie trebuie sa atasati certificatul dvs. de nastere, o copie de buletin a mamei, precum si declaratia pe proprie raspundere a acesteia ca nu are venituri proprii. Angajatorul poate solicita si adeverinta de la finante cu veniturile realizate de mama.
La casa de sanatate nu este nevoie sa mergeti, mama va figura in baza lor de date dupa depunerea D112.
ana-cer a scris:

Ca salariata trebuie sa declarati la angajatorul dvs. ca aveti in intretinere mama si ca doriti sa fie coasigurat. La declaratie trebuie sa atasati certificatul dvs. de nastere, o copie de buletin a mamei, precum si declaratia pe proprie raspundere a acesteia ca nu are venituri proprii. Angajatorul poate solicita si adeverinta de la finante cu veniturile realizate de mama.
La casa de sanatate nu este nevoie sa mergeti, mama va figura in baza lor de date dupa depunerea D112.


Multumesc frumos pt raspuns. Stiti cumva la ce perioada de timp va aparea in sistemul casei de sanatate dupa depunere, am inteles ca nu apare imediat. Pt a merge la un medic specialist tr sa solocit adeverinta de coasigurat de la angajator?

Alte discuții în legătură

Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)
Social-asigurari sanatate Jenovaghost Jenovaghost Pe scurt: mama mea nu are nici un venit, are 60 ani si nu are asigurare medicala. Cum as putea sa o iau in intretinerea mea-fiind copilul ei- si sa beneficieze ... (vezi toată discuția)
Coasigurare de sanatate biid biid La intreprindere mi-au solicitat o declaratie a sotiei, in fata unui notar public ,cum ca nu are nici o sursa de venit .Nu de la fisc?!. Am primit la ... (vezi toată discuția)