avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... deschidere pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

deschidere pfa

am o intrebare , daca puteti sami raspundeti.daca sint in somaj ,pot deschide un pfa si sami pastrez somajul?iar daca am zilieri ,sint obligat sa le platesc toate darile la stat cum arfi sanatate.... chiar daca iam avut doar vreo trei zile p luna?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laurentiucleanservice , utilizator 20:10, 16 Mai 2013
Da, va puteti deschide un PFA daca sunteti in somaj ... insa ca sa va puteti pastra si indemnizatia de somaj, va trebuie sa aveti grija ca veniturile realizatesanu depaseasca valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.

Valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare = 500 lei.

Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........


Art. 44 din Legea nr.76/2002:
Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
....
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
....

Norme de aplicare a legii nr.76/2002:
Art. 15.

(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
1. Pentru zilieri se retine din suma platita zilnic si se plateste la stat numai 16% impozitul pe venit.

2. Luati legatura cu ITM sa luati de acolo Registrul cu evidenta zilierilor si sa va spuna si cum sa-l completati.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Referitor la zilieri , va pot spune ca nu puteti avea decat in calitate de persoana fizica si aveti mai multe obligatii decat plata impozitului pe venit.

In calitate de PFA va fi greu de angajat zilieri , avand in vedere restrictia impusa de lege cu privire la cuantumul veniturilor ce-l puteti realiza in perioada de somaj.
ce ma intereseaza cel mai mult este daca mi se intrerupe somajul dupa ce deschid PFA.ul,va multumesc
deci ,ce am inteles pina acum,pot avea zilieri dar inainte de ai avea trebuie sa merg la itm sa cer acel registru ,sa trec datele zilierilor ca apoi ei samisemneze,adevarat?va multumesc

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj in cazul in care... ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! De la 1 noiembrie 2010 beneficiez de ajutor de somaj. Intrebare : In cazul in care in ianuarie 2011, intentionez sa infiintez un srl, pierd ... (vezi toată discuția)
Somaj alexa-yvonne alexa-yvonne daca sunt in somaj si as vrea sa imi fac pfa imi pierd somajul? (vezi toată discuția)