avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate bon fiscal combustibil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate bon fiscal combustibil

Pentru o societate de transport marfa cu 4 autocamioane , un bon fiscal sub 100 euro de combustibil poate fi deductibil la tva si cheltuieli pentru calcul profitintegral sau 50%?
Buna seara,

ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.
(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;
e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;
f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.
(5) În cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitării dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, precum şi a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 şi art. 146 – 147^1.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme.

Norme metodologice:
ART. 146
(3) Pentru achiziţiile de bunuri şi servicii pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) şi (20) din Codul fiscal dacă furnizorul/prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completează cu cele ale pct. 45.

Deci, daca vorbiti despre camioane probabil ca depasesc masa de 3500 kg si atunci intra in exceptii, deci se deduce integral daca bonul fiscal indeplineste conditiile unei facturi simplificate asa cum reiese de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate 50% autoturism lidiao lidiao Am cumparat un autoturism din import, pe firma trebuie sa deduc tva doar 50%? In ce conditii pot deduce integral tva (taxare inversa)ptr autoturism? (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit platitor de tva mflorin81 mflorin81 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit platitor de Tva, CAEN 8211. Doresc sa achizitionez un autoturism pe PFA. TVA-ul este deductibil 100%? (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)