avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate 50% autoturism
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate 50% autoturism

Am cumparat un autoturism din import, pe firma trebuie sa deduc tva doar 50%? In ce conditii pot deduce integral tva (taxare inversa)ptr autoturism?
Buna ziua,


Gasiti mai jos un extras din codul fiscal unde sunt prevazute exceptiile de la limitarea dreptului de deducere a TVA.

ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.
(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;
e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;
f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.
(5) În cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitării dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, precum şi a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 şi art. 146 – 147^1.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit platitor de tva mflorin81 mflorin81 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit platitor de Tva, CAEN 8211. Doresc sa achizitionez un autoturism pe PFA. TVA-ul este deductibil 100%? (vezi toată discuția)
Deductibilitate bon fiscal combustibil gheocont gheocont Pentru o societate de transport marfa cu 4 autocamioane , un bon fiscal sub 100 euro de combustibil poate fi deductibil la tva si cheltuieli pentru calcul ... (vezi toată discuția)