avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune teren agricol

Tatal meu impreuna cu doi frati sunt pe un titlu de proprietate ca beneficiari ai unei suprafete de 5.5ha. Din 1991 si pana astazi el a folosit toata suprafata, este inregistrat la primarie, a platit impozitele, ceilalti nefiind interesati de teren. Poate deveni proprietarul intregii suprafete prin uzucapiune?
Cel mai recent răspuns: mihaelamihaela1234 , utilizator 14:53, 22 Mai 2013
Da este posibil
Buna ziua,
Dupa 30 de ani dupa vechiul cod civil, daca intruneste cumulativ cerintele de acolo.(art 1890 si celelalte Cod Civil Cuza)
av. Gabriel Klein Kiritescu
Poate promova cu succes uzucapiunea daca demonstreaza ca a intervenit o intervertire a detentiei precare intr-o posesie utila.

Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Pai din 1991 au trecut 22 de ani, ma gandeam la uzucapiunea de 20 de ani, e posibil?

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ddena ddena Buna ziua, as dori sa stiu ce presupune si mai ales in ce conditii pote fi luata in seama de catre instanta. multumesc (vezi toată discuția)
Termen limita la uzucapiune ? van_allen78 van_allen78 Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca as putea sa invoc uzucapiunea scurta (10-20 ani) la un teren intravilan cumparat acum 22 de ani sau din cauza ca s a ... (vezi toată discuția)
Pasii pentru intabularea unui imobil prin uzucapiune craciunelena craciunelena Sunt proprietarul unei case neintabulate si ocupata in mod abuziv de alte persoane pe care le-am dat in judecata pentru a-mi relua posesia. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)