avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de fidelitata - legal sau nu.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de fidelitata - legal sau nu.

Sunt angajat la o societate comerciala ca inginer, dar intentionez sa plec si sa-mi dechid o firma.
Acum doi ani am participat la un targ in Germania, la care firma mea avea stand de prezentare(10 zile)
La contractul de munca am un act aditional in care se specifica ca daca o sa plec din firma in urmatorii 5 ani,sunt obligat sa platesc cheltuielile facute de firma pentru deplasarea mea in Germania(in jur 2500 euro)
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:05, 11 Aprilie 2005
Desi ar fi normal ca angajatorul sa fie protejat in astfel de cazuri, conform Codului muncii, actul aditional la contract este nul de drept.
Pentru ca actul sa fie legal societatea trebuia sa va asigure un stadiu de pregatire de minimum 60 de zile conform art. 195 si urm. di C.muncii.
Asta e, norucul e a tau.
Multumesc Romy pt raspuns, dar mai am o neclaritate:

Cineva mi-a spus ca actul aditional poate fi considerat un inscris pe care la-am semnat de buna voie si are valabilitate ca o intelegere intre parti.
Atat timp cat este act aditional la contractul individual de munca si nu un alt fel de angajament, sau contract de imprumut, este nul de drept si chiar ilegal, asa cum am aratat mai sus.
Ce va urma pe noul Cod al muncii nu stiu, dar deocamdata asa e legea.
Acest act aditional nu are valabilitate si este nul de drept. Deplasarea dumneavoastra poate fi considerata in interes de servicu pentru ca ati participat efectiv la un targ, care se incadreaza in strategia de promovare a produselor firmei. Nu intra in sfera cheltuielior ocazionate cu pregatirea, specializarea in profesie. IAr Codul Munncii se refera numai la aceasta situatie, in cazul dvs mai degraba e vorba de o delegare, nicidecum de formare profesionala si firma potrivit explicatilor date de romy nu poate sa iti impuna acest lucru. FAptul ca ai beneficiat de transport si masa in Germania pentru a reperezenta firma intr-o sarcina anume data de angajator se incadreaza la art.44 /legea 53/2003 . Concluzia dvs nu ai fost la un curs de formare profesionala care sa depaseasca cele 60 de zile si obligatia cu cei 5 ani, nu este legala, acelasi art. 195, spune ca minimul este de 3 ani. ORi cuantumul acestei sume nnu se incadreaza intr-un barem de formare profesionala pentru 5 ani, real s-ar putea incadra 1,5-2 ani, dupa criteriul taxelor percepute pentru formare profesionala a adultilor de CNPFA. Chiar daca ar opera treaba cu specializarea, ori acum este stinsa,va garantez eu, pentru ca precizati ca sunt 2 ani de atunci. REpet e vorba mai degraba de o delegare in interes de servicu care se incadreaza la serviciu de Marketing.
Multumesc celor care mi-au raspuns.

Contractul meu a fost semnat acum doi ani, inca nu aparuse actualul cod al muncii, din aceasta perspectiva(conform vechiului cod al muncii) ce valabilitate are actul semnat de mine.

Alte discuții în legătură

Act aditional la cotractul de munca - pregatire profesionala adrian.d adrian.d Buna ziua, Am si eu o problema si as avea nevoie de sfaturile dumneavoastra . Sunt angajat la o firma care m-a obligat sa semnez un act aditional dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Act aditional adle adle buna seara, Am semnat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Dupa o luna am fost trimisa 3 saptamani sa imi preiau proiectul din alta ... (vezi toată discuția)