avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actualizare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actualizare pensie alimentara

Buna ziua!
odata cu marirea salariului minim pe economie creste si suma datorata de 25 % pentru pensia alimentara?
daca tatal este plecat din tara de ani de zile si eu nu pot face dovada ca munceste acolo insa mama-sa imi trimite o luna da o luna nu suma de 150 de ron calculata la minimul pe economie aferent anului 2010, ce pot face?
nu pot dovedi reaua credinta pentru ca nu trec doua luni de neplata ci numai una jumate si nu indeplinesc temeiul legal
cum ''il anunt'' ca trebuie sa-mi dea pensie actualizata conform zilelor noastre si cerintelor unui adolescent de 17 ani?
cum il pot obliga sa o trimita lunar?
multumesc
vio
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:35, 28 Mai 2013
1. fiul dumneavoastra (avand 17 ani) trebuie sa formuleze actiune de majorare a pensiei de intretinere prin dumneavoastra, adica cerere se semneaza si de dumneavoastra si de fiul dumneavoastra, pe care o depune la judecatoria pe raza careia are fiul dv. domiciliul; le cerere sa depuneti tot ce insemna cheltuieli de intrtinere, pentru haine, scoala, chiar si facturi de la supermarchet etc...., plus sentinta prin care a fost ultima data obligat la pensie; copie ci dv si fiu, copie certificat de nastere fiu;
2. daca fostul sot plateste prin fosta soacra o luna da una nu, inseamna ca tot este dator la dumneavoastra - daca ar plati o luna da, una nu, a doua luna ar trebui sa plateasca pentru doua luni - deci puteti formula plangere penala prin care sa solicitati si plata retroactiva a intregii pensii; atasati actele de la pct 1 precum si copii ale mandatelor prin care ati primit pensia doar o luna da - una nu;



Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
gi-jane2, moderator
multumesc pentru raspuns
Normal ar fi obtineti o suma actualizata si conforma nevoilor minorului printr-o actiune in acest sens in instanta, insa va trebui sa indicati domiciliul si locul de munca al paratului.

Sigur ca ar putea face ceva demersuri si instanta de judecata, in sensul de a trimite adrese la Primaria localitatii de domiciliu sa comunice cu ce bunuri figureaza in evidenta paratul, daca beneficiaza de ajutoare socale si in ce cuantum, eventual un interogatoriu prin comisie rogatorie pt a se indica locul de munca.

Sunt solutii, doar ca demersurile sunt mai greoaie si de durata, insa si nevoile minorului exista si vor creste in viiror.
Plata pensiei de intretinere reprezinta o prestatie periodica , lunara.Asadar, sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere trebuie remise lunar, de catre debitorul obligatiei legale de intretinere.

In acest sens, chiar daca nu este indeplinit continutul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 30 5 din Codul penal, dumneavoastra puteti sa il instiintati pe tatal copilului, printr-o notificare, ca veti intreprinde demersuri suplimentare, in vederea stabilirii pensiei de intretinere, raportat la venitul net realizat in strainatate.

Veniturile realizate in strainatate pot fi obtinute daca instanta de judecata, prin comisie rogatorie internationala, emite o adresa catre societatea unde tatal copilului presteaza o activitate remunerata, in vederea comunicarii veniturilor realizate in ultimele sase luni.

In vederea obtinerii pensiei de intretinere, pensia raportata la venitul net realizat, dumneavoastra puteti sa initiati demersuri suplimentare, prin intermediul Ministerului de Justitie.

Pensia de intretinere va fi poprita chiar daca veniturile sunt obtinute in strainate, iar poprirea este instituita de instanta de judecata din oficiu.

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept,asa incat dumneavoastra veti putea proceda la urmarirea bunurilor , mobile sau imobile, aflate in patrimoniul debitorului obligatiei legale de intretinere, in vederea obtinerii sumelor de bani cu titlu de pensie de intretinere.

Succes.





Tocmai ce am aflat ca a revenit in tara, ca mai are un copil dintr-o alta relatie si ca nu are servici si nici nu crede ca va avea in viitorul apropiat. Mentionez ca s-a despartit de cealalta doamna care asteapta de asemenea pensie pentru copilul lor care se afla in strainatate
Complicat?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara de la parinte care lucreaza in extern octaviana_26 octaviana_26 BUNA ZIUA, Sunt divortata cu copil minor. Prin hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, mi-a fost incredintat minorul spre crestere si educare, cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor norocel_bab norocel_bab minorul a fost incredintat tatalui.mama urmind sa plateasca pensie de intretinere calculat la venitul minim pe economie,acesta pleaca si munceste in ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere. Borza Borza Buna, Dupa divort s-a stabilit domiciliul la unul din parinti (tata) cu stabilirea a 1/4 din salariu. Dupa aceea mama se casatoreste si naste 2 copii. ... (vezi toată discuția)