avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere talon autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere talon autoturism

Buna ziua.

Pe data de 27.05.2013 am fost oprit in trafic de catre politia romana si rar.

Mi-au gasit defect becul faza scurta dreapta ars si becul de pozitie stanga.

Am primit o amenda de 150 ron, 75ron in 48 de ore, 2 puncte penalizare si mi-au retinut talonul autoturismului.

Astazi am reusit sa ajung la primarie ca sa achit amenda, unde mi s-a spus ca trebuie sa o achit integral pentru ca domnul agent special constatator a trecut pe data procesului verbal data de 27.04.2013.

Totodata pe procesul verbal sanctiunea trecuta de agent ar fi cuprinsa in articolul 99/1/18.

Dupa ce am studiat putin codul rutier am aflat ca de fapt articolul 99/1/18 spune:

"99/1/18. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decât cele prevazute la art.102 alin.(3) lit.b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil"

care corelat cu

"articolul 102, alin.(3), lit. b:

b) conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera împreuna cu specialistii Registrului Auto Român;"

nu au nici o legatura cu elementele trecute pe "RAPORT DE CONTROL IN TRAFIC" efectuat de functionarii RAR pe care se specifica:

faza scurta dreapta nu functioneaza
pozitie stanga fata nu functioneaza.

Citind raportul si codul rutier, partea de raspundere contraventionala eu inteleg faptul ca dupa raportul intocmit de RAR agentul constatator ar fi trebuit sa incadreze contraventia la articoulul 101/1/11 care zice:

"101/1/11. circulatia cu un autovehicul, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori când acestea lipsesc".

Din ce vad eu aici procesul verbal intocmit de catre agentul constatator este nul.


As dori sa ma indrumati spre formele legale cele mai rapide pentru a putea recupera talonul masinii si anularea procesului verbal.
Cel mai recent răspuns: mihais83 , utilizator 04:27, 30 Mai 2013
Aveti toate sansele !
Pe procesul verbal nu scrie jos mic ca se poate contesta in 15 zile?

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
trandafir2, moderator
Buna ziua,
Atacati cele doua acte in instanta.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Maine dimineata la prima ora am sa ma prezint la judecatoria unde a avut loc evenimentul.

Am fost astazi dar programul era doar pana la ora 12.

Problema mare este ca trebuie sa recuperez talonul cat mai repede.

Initial am incercat sa platesc amenda dar nu am putut iar functionara de la primarie m-a trimis la politie ca sa "imi modifice data pe procesul verbal si sa-mi puna o stampila".

Cand am ajuns la politie un agent a citit si el procesul verbal si m-a indrumat catre judecatoria localitatii unde s-a petrecut fapta intrucat procesul verbal este nul pentru ca este datat gresit,
Talonul il puteti obtine rapid
In ziua cand depuneti plangerea contraventionala,suplimentar adresati si cerere pentru certificat de grefa
In baza certificatului de grefa va adresati SPR care urmeaza sa va restituie talonul
Succes !
Multumesc pentru sfaturi, mai am 3 nedumeriri:

- pentru certificatul de grefa trebuie sa depun o cerere si alte documente?

- certificatul de grefa il cer si mi se inmaneaza pe loc?

- in baza acestui certificat si a procesului verbal intocmit de politist + constatarea RAR si dovada de retinere a talonului pot merge direct la RAR sa cer talonul masinii?

Alte discuții în legătură

Odiseea: sa contest proces verbal sau ... solutii ?! saxx saxx In drum spre casa am fost oprit de un echipaj de politie care erau \"la produs\" cu radarul. Cum nu aveam viteza, centura era pusa, chiar eram curios de ce ma ... (vezi toată discuția)
Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)
Certificat de înmatriculare Alexandru.stancu Alexandru.stancu Bună ziua. Am și eu o nelamurire. Mi a fost reținut certificatul de înmatriculare al mașinii din cauza defecțiunii unui bec, am depus contestație și ... (vezi toată discuția)